Att vara ledig kostar - så njuter du av semestern utan att skuldsätta dig.

För många är sommar lika med semester och drömmen om den där häftiga upplevelsen, den spännande resan eller det efterlängtade renoveringsprojekt kan lätt bli långt dyrare än vad man hade avsett. Att ta sig en titt i plånboken innan stora köpbeslut är varje ekonoms rekommendation, men tyvärr går många istället på impuls och köper utan att ha planerat för det.

Bestäm syftet med ditt kort

Tycker du om shopping? Ska du ut och resa? Eller betalar du ofta på ett och samma ställe och inser att det borde ge dig något tillbaka? Vilket kreditkort som passar just dig är en personlig fråga. För allt handlar om vad du kommer att använda ditt kreditkort till. Formulera dina önskningar för sig själv och ha med dig dem när du börjar kika runt på marknaden. Då har du rätt förutsättningar för att hitta det kreditkort du har mest nytta av.


Titta på den effektiva räntan

Som kortkund kan det vara svårt att veta hur kreditens villkor ställer sig gentemot andra. Därför är det smart att inte bara titta på räntesatsen utan också titta på den effektiva räntan, det vill säga alla kostnadsbelagda delar av krediten. Den effektiva räntan fungerar som ett jämförpris och tar hänsyn till alla fasta avgifter rörande krediten. Kom ihåg att det kan vara stor skillnad i effektiv ränta om det ena kreditkortet till exempel inte har årsavgift!

Spara på kostnaderna

Många väljer att spendera en stor del av sitt sparande under några få veckor på sommaren. Men varför inte portionera ut glädjen över året? Ska du vara ledig i jul? Kan husprojektet vänta till hösten? Med en begränsad budget är det smart att dela upp kostnaderna över året så att inkomsten hänger med. Dessutom blir livet roligare med saker att glädjas åt året runt.


Ha roligt gratis

Det finns mycket skoj som inte kostar. Kostnadsfria upplevelser runt om i sommarsverige, såsom utflykter och strandmys. Det går också att enkelt göra kortare bilresor i närområdet som håller för en snäv budget, men ändå bidrar till att göra de lediga dagarna lite roligare.


Se över möjligheterna

Ibland går det inte att göra om och göra rätt. Eller att planera för den delen. Oförutsedda händelser sker och fantastiska möjligheter dyker upp, även under sommarsemestern. Om du behöver finansiera smått eller stort finns det smarta lösningar för det.

Kreditkort utan årsavgift och med räntefria månader är ett alternativ som gör det möjligt att bli klar med renoveringen eller komma iväg en vecka under semestern. Men kom ihåg att först fundera över vad du kommer att ha ditt kort till och sedan jämföra olika kreditkort för att se vad som passar dig, och vad som ger dig mest tillbaka.


Med OKQ8 VISA kan du samla bonus och återbäring på semesterköpen

OKQ8 VISA är vårt smartaste kort med flexibel betalning. Det innebär att du väljer själv om du vill spara tryggt och sätta in pengar på kortet i förväg, eller nyttja din kredit och betala för dina köp när fakturan kommer. Du har självklart möjlighet att delbetala din skuld och då kan du få två betalningsfria månader per år.

Med OKQ8 VISA får du bonus på dina köp utanför OKQ8, både när du handlar mat, köper nya vinterdäck och bokar sommarresan. Din bonus kan du antingen ta ut i kontanter, tanka för eller använda när du handlar inne på våra stationer. Dessutom får du återbäring när du tankar med kortet. Förra året delade vi ut 38 miljoner till våra VISA-kortskunder!


Passa på!

Till och med 7 juli får alla nya kortkunder 100 kr att handla för på station!

Ett kreditbelopp på 30 000 kr med en kredit på 12 månader och 3% avbetalning varje månad ger en effektiv ränta på totalt 16,91% (maj 2019).