Bilekonomi

Försäkring, skatt och trängselavgifter. Att ha bil kostar pengar men med lite planering kan du spara tusenlappar. Genom att köra snålare spar du in på både pengar och miljö. OKQ8 tipsar om vägen till ett snålare bilägande.

Snabba tips

Rostskyddsbehandling

Det lönar sig att göra en rostskyddsbehandling, även på nya bilar. Dels för att det är dyrt att reparera rostskador och dels för att det höjer andrahandsvärdet om bilen är rostskyddad. För att inte tala om att bilen ser mycket bättre ut utan en massa rost.

Ett annat tips är att behandla rost i god tid, men att du såklart helst av allt skyddar bilen innan rosten har uppkommit. Rostskyddsspray kan du köpa på din närmaste OKQ8-station och finns både som genomskinlig och färgad.

Körjournal

Ett smart tips för dig som vill ha koll på din bilekonomi är att använda dig av körjournal. Det gör att du kan se mönster på hur du kör och vad din bil förbrukar. Du får koll på hur långt du kommer på en tankning och kan också räkna ut din faktiska bränsleförbrukning.

Efter det kan du se dina kostnader och körmönster, och kan då planera vad du kan göra för att köra snålare och mer effektivt. Planera din körning och gör det till en sport att hålla nere både förbrukning och kostnader.

Värdeminskning

När du köper en ny bil är det viktigt att du är medveten om att bilen halveras i värde under de första tre åren. På så sätt slipper du bli överraskad. I regel brukar man säga att en nyproducerad bil kan ha en värdeminskning på upp till 40% på tre år.

Första året sjunker vanligtvis nya bilar 25% i värde, andra året ytterligare 15% och tredje året 10%. På nätet finns flera kalkyler som du kan använda dig av för att räkna ut värdeminskningen för just din bil.

Det lönar sig att vara medlem

Som medlem i OK får du inte bara ta del av rabatter och erbjudanden, du får också återbäring på dina köp hos OKQ8. Rabatterna kan vara på allt från kaffe, däck och spolarvätska till upplevelser, prenumerationer och övernattning på hotell. Du kan välja mellan ett klassiskt medlemskort, ett betalkort eller ett VISA-kort med både bonus och återbäring. Med OKQ8 VISA får du återbäring på allt du handlar hos OKQ8 men också bonus på alla köp utanför OKQ8.