Köpa och sälja bil
Att köpa bil är ett stort steg. Du har såklart vissa krav när det gäller modell, skick och funktion, och kanske har du också krav på färgen. Men du kan även ha krav på försäljaren; om det är en privatperson eller en bilfirma. Nedan hjälper vi dig på vägen till att både köpa och sälja bil.
Att köpa begagnad bil
Det vanligaste säljknepet på andrahandsmarknaden är att stressa fram ett avslut, och ofta med argumentet att det finns få begagnade objekt på marknaden och så vidare. Tipset är att ha is i magen. Ta det bara lugnt, du vinner ingenting på snabba beslut. På nätet kan du söka fram checklistor på saker du ska leta efter eller tänka på när du köper en begagnad bil.
Välj mellan diesel, bensin och el?
Står valet mellan bensin- och dieselbil? Eller funderar du kanske på en el- eller hybridbil? Vilken bil kostar minst för dig som privatbilist? För några år sedan skulle nog de flesta ha sagt att dieselbilar var billigare i drift än bensin, men idag är det inte lika stora skillnader eller därför inte lika lätt att säga det ena eller det andra.
El- och hybridbilar kostar mer i inköp men är skattebefriade. Om du väljer en elbil kan du ansöka om ett statligt bidrag (ladda-hemma-stöd) kan du få upp till 50% av dina kostnader för installation av laddbox. Det finns för- och nackdelar med alla bil- och drivmedelstyper. Jämför och läs på riktigt ordentligt innan du slår till.
Avtalslag och köplag
Det är också viktigt att känna till dina skyldigheter och rättigheter. Konsumentverket har bra information och ett standardavtal som du kan ladda ner och skriva ut. Läs mer om avtalslagen på Konsumentverkets hemsida. På Hallå Konsument kan du läsa mer om köplagen och vad som gäller.
Om du ska sälja en bil som privatperson är det alltid avtalslagen och köplagen som gäller. Avtalslagen bygger på en överenskommelse mellan två parter och kan vara antingen muntlig eller skriftlig. Köplagen gäller så fort du köper något av eller säljer till en privatperson. Skriv alltid avtal, det är viktigt.
Snabba tips
Billån på autogiro
Små kostnader kan snabbt bli ganska dyrt. Säg att du har en aviseringsavgift på 45 kronor för ditt billån som du betalar under sju års tid. Då skulle du betala ungefär 3 780 kronor – bara på att fysiskt få hem en faktura varje månad. Det blir därför betydligt billigare att betala med autogiro. Dessutom slipper du riskera att missa en betalning.
Nybilsgaranti
Väljer du mellan olika nya bilar kan garantin vara en avgörande faktor. Men det finns tillfällen då vissa garantier upphör att gälla, om det går för långt mellan serviceintervallen exempelvis. Så var noga med att fråga tillverkaren exakt vad som gäller. Köper du en begagnad bil där nybilsgarantin fortfarande gäller är det extra viktigt.
Pruta rätt vid bilköpet
Om du planerar att köpa en bil och vill pruta, tänk såhär: bli aldrig kär i bilen som du är intresserad av, det finns gott om andra bra bilar där ute. Det kan vara realistiskt att få ner priset med 6-8%. Du behöver bara ett argument för att gå ner i pris, och det är att du inte håller med om säljarens uppskattning av värdet.
Ha dina pengar beredda på ett konto så att du snabbt kan slå till. Då har du också större chans att få igenom ditt pris. Lämna alltid ditt telefonnummer, även om säljaren inte är intresserad av ditt bud. Det händer oftare än du tror att han eller hon ringer tillbaka.