Fler tips

Det finns mycket man kan lära om bilar och billivet. Det är t.ex. lätt att glömma bort att skruva av antennen innan du kör in bilen i en biltvätt. Här hittar du fler tips kring utvändig bilvård, bl.a. hur du kan rengöra krom, underrede och strålkastare.

Snabba tips

Putsa och polera krom

Med kromputs blir din bil, motorcykel eller annan blank metallyta bländande fin. Dessutom kan du polera din keramiska spishäll med kromputs. Om kromputsmedlet är slut kan du använda en bit fuktad aluminiumfolie. Blänket är tillbaka på nolltid!

Smuts på rutan

Har du asfaltsfläckar, tjära eller fett på lacken eller rutorna? Använd då en petroliumavfettning för att få bort extra tuff smuts och oljefläckar. Fråga oss på OKQ8 om rätt produkter så hjälper vi dig.

Ta bort fågelspillning

Fågelspillning bränner ibland fast och lämnar fula märken i lacken. Därför är det säkrast att blöta en svamp i vatten med bilschampo och tvätta bort fläcken så fort du kan. Torka av efteråt så slipper du riskera att det blir torkfläckar.

Rengör underredet

Kom ihåg att spola riktigt ordentligt under skärmar så mycket du kommer åt. Särskilt viktigt är det att få bort allt som fastnat i skärmkanterna, som är ett rostkänsligt ställe på de flesta bilar. Känn efter med fingrarna så att du har fått bort all smuts.Polera och vaxa strålkastare

Det är viktigt med bra ljus när du ger dig ut på vägarna. För det krävs inte bara en bra lampa utan också en ren ljuskåpa. Glöm därför inte att polera dina strålkastare i samband med att du vaxar och polerar bilen. Många bakljuskåpor är gjorda av polymerplast vilket gör dem känsligare för vissa tvättmedel. Men om du undviker alla former av kallavfettningsmedel, så vet du att de inte bleks i förtid. Kom ihåg att vaxa dem också!

Så väljer du rätt lampor

Det finns ett stort utbud av billampor i olika storlekar och med olika styrkor. Kör du mycket landsväg och behöver en starkare lampa rekommenderar vi att du köper en lampa med extra ljusstyrka som lyser starkare än en vanlig halogenlampa och ger mer ljus på vägen men har också kortare livslängd till följd av detta. Kör du där emot mycket i stad och bebyggelse där ljusflödet inte är lika viktigt kan det vara bättre med en lampa med extra livslängd. Glöm inte att du aldrig ska ta på lampans glasyta när du byter lampor. Fett från dina fingrar förkortar glödlampans livslängd. Fettet skadar nämligen lampan så fort den blir varm. Det är dåligt både för lampans ljusbild och dess livslängd.

Produkter för utvändig bilvård

På OKQ8 hittar du ett brett utbud av rengöringsprodukter för utvändig bilvård. Här hittar du några exempel.

OKQ8 Tvattsvamp med Schampo och Vax

OKQ8 Tvättsvamp med Schampo och Vax

15,00 kr

Köp

Autosol Kromputs

Autosol Kromglans

65,00 kr

Köp