Rengöring av bilklädsel

Oavsett om du har tyg- eller skinnsäten så kan du råka ut för fläckar av olika slag. Här ger vi tips på hur du håller dina säten rena, men också hur du får bort fläckarna när olyckan är framme. På OKQ8 hittar du produkterna du behöver för att tvätta din bilklädsel.

3 snabba tips

Damma bilklädseln ordentligt

Börja med att piska upp allt damm ur dina tygsäten en stund innan du dammsuger. En helt vanlig mattpiska fungerar perfekt. Det kommer visserligen att yra omkring en hel del, men när det väl lägger sig är det mycket enklare att få upp dammet med dammsugaren. Det kan vara smart att använda en klädvårdsrulle på sätena efteråt, så du får upp det där minsta som dammsugaren missat.

Tvätta skinnklädsel

Om du har skinnklädsel, börja med att dammsuga klädseln med borstmunstycket. Sedan rengör du försiktigt med en lätt fuktad mikrotrasa. Därefter är det bara att smörja in klädseln med skinnbalsam. Rengör och smörj med jämna mellanrum, en gång per år är lagom, så spricker inte lädret lika lätt.

Få bort katt- eller hundhår i bilen

Pälsdjur fäller naturligt en del hår. Oavsett om du lägger ut en filt kan det hamna hår på bilklädseln. För att bli av med hundhår eller katthår från din tygklädsel kan du använda ett par helt vanliga gummihandskar, sådana du diskar med. Gnugga med handen där hundhåren sitter fast i sätet så ruggas de upp och du kan lätt samla in dem med handen.

Få bort kåda eller tuggummi

Om du har fått kåda eller tuggummi på sätet kan det vara svårt att få bort allt utan att förstöra klädseln. Men det finns vissa knep. Kom ihåg att tvätta försiktigt så du inte förstör klädseln. Fråga oss på OKQ8 om du är osäker på vilka produkter du ska använda.

1. Det bästa är att använda kemiskt ren bensin på fläckarna. Gnid försiktigt med en trasa och låt verka ca 15 min

2. Häll på några extra droppar kemiskt ren bensin och putsa tills tuggummit eller kådan är borta

3. Doppa en svamp i vatten med diskmedel och några droppar ättiksyra och torka bort bensinen

4. För att få bort doften av bensin, ställ en skål med ättika i bilen över natten. Gärna med några droppar citron

Produkter för rengöring av klädsel

På OKQ8 hittar du produkter för att hålla din bil ren och fräsch. Här hittar du ett smakprov ur vårt breda sortiment.

Turtle Textile Clean

Turtle Wax Textile Clean

80,00 kr

Köp

Glosser Våtservetter Clean-up Wipes

Glosser Clean Up Wipes

69,00 kr

Köp

Turtle Syntetskinn

Turtle Wax Syntetskinn

115,00 kr

Köp