Däckmärkning - EU märkning

När du ska köpa nya däck är det naturligtvis bra att hålla koll på dimensionerna. Men tänk på att det finns många fler beteckningar som du bör kolla efter, såsom bullernivå och ålder. Här guidar vi dig igenom olika beteckningar som du kan finna på nya däck.

EU-märkning av däck

Alla däck har en europeisk märkning som är till för att ge kunden information om tre viktiga egenskaper för däcket: rullmotstånd, våtgrepp och rullningsbuller. På så sätt gör det valet av däck enklare för kunden. Begagnade däck, dubbdäck och reservdäck behöver inte märkas med denna typ av energimärkning. Så här läser du märkningen:

Bränsleförbrukning

Den första märkningen anger bränsleförbrukningen där A betyder låg förbrukning och G betyder hög. Valet av däck påverkar bilens bränsleförbrukning upp till 20 %. Varje steg i märkningen motsvarar ca 1 dl mindre bensin per 10 mil. Skillnaden mellan A och G är 6 liter per 100 mil - vilket motsvarar 7,5 % - i bränsleförbrukning.

Våtgrepp

Den andra märkningen står för bromssträcka på vått underlag. A betyder kortast bromssträcka och G betyder längst. Betyget sätts efter att däcken har testats på underlag med 0,5-1,5 mm vatten. Vid inbromsning från 80 km/h är skillnaden mellan A och G hela 18 meter, något som kan vara bra att känna till när du ska köpa däck.

Däckljud

Den tredje och sista märkningen visar däckens bullernivå. Däcken delas in i tre klasser som illustreras med tre vågor: 1 ljudvåg är bäst och 3 är sämst. Vid en hög bullernivå markeras detta med svarta vågor medan de vita vågorna påvisar att det är ett tystare däck. Desto tystare ett däck är, desto mer miljövänligt är det.Så läser du av däckmärkningen

Det finns många olika siffror, bokstäver och kombinationer på ett däck, alla berättar de om en särskild egenskap. Om det exempelvis står ”205/55 R16 T” följer nedan en förklaring till hur du ska läsa av däckmärkningen. Här hittar du även andra beteckningar som brukar stå på nya däck.

Tubeless = slanglöst däck
ULW = ultralätta däck
E5 02052 = däcket är godkänt i Sverige och övriga Europa
DOT = däcket är godkänt i Sverige, övriga Europa och i USA
M & S = Mud and Snow, finns på alla vinterdäck
1209 = tillverkat vecka 12 år 2009

205 = däckets bredd i millimeter
55 = däckets höjd, eller profilförhållande
R = däckets typ. R står för radial
16 = däckets diameter räknat i tum
T = däcket är avsett för maxhastigheten 190 km/h