Lufttryck i däck

Rätt lufttryck gör att däcken rullar lättare och det går åt mindre energi att driva bilen framåt. Dessutom håller däcken mycket längre med rätt tryck. Kolla lufttrycket en gång i månaden och kontrollera även att däcken slits jämnt och att mönsterdjupet är tillräckligt.

Vad är rätt lufttryck?

Är du osäker på vilket däcktryck du ska ha? Ta en titt på tanklockets insida eller på dörrstolpen. Det står utskrivet på de allra flesta bilar. Och i instruktionsboken såklart. Kom ihåg att kontrollera lufttrycket under vinterhalvåret. Det ska du göra eftersom temperaturen påverkar däckets tryck med cirka 0,1 bar per 10 grader.

Tänk på att luft drar ihop sig vid kyla vilket gör att lufttrycket i dina däck sjunker under vintern. Se därför till att ha ett lufttryck som är 0,2 bar högre på dina vinterdäck än dina sommardäck. Glöm inte att kontrollera trycket på ditt reservdäck med jämna mellanrum. Det är lätt att glömma bort men väldigt bra att ha koll på.Luft och vatten

När du besöker någon av våra hundratals stationer kan du lufta dina bil-, släp- och cykeldäck vid våra Luft & Vatten-skåp. Här hittar du kompressorer och luftklockor, men även vattenkannor och fönsterskrapor. Passa på att kolla lufttryck och spola av rutorna när du ändå är hos oss.

Ska du köra tung last som släp/husvagn? Tänk då på att höja däcktrycket en aning. Det ger lägre bränsleförbrukning, jämnare däckslitage och bättre väghållning.