Sommardäck datum

Här hittar du information och regler kring sommardäck och vad du bör satsa på inför sommaren. Och kom ihåg att varje bilmodell bara har ett visst antal godkända dimensioner att välja mellan.

Viktiga datum

Har du koll på lagen om sommardäck? Det är dags att reda ut det hela en gång för alla. Enligt lag måste du ha sommardäck mellan den 1 april och 30 november, om det inte råder vinterväglag. Dubbdäck är dock tillåtna mellan 1 oktober och 15 april om väder och väglag kräver det.

Om du ska köra med släp under sommaren måste du ha sommardäck även på släpet.

Sommarväglag

Sommarväglag innebär att det inte finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Dock kan regn göra vägbanan ordentligt hal. Det är Polisen som informerar om väglag. Håll dig uppdaterad så missar du inget. Läs mer om sommardäck regler.

Kör in däcken

Undvik kraftiga accelerationer, inbromsningar och tajta svängar under de första 100 milen när du kör in dina nya sommardäck. Då ökar du livslängden på däcken.

Däckmärkning - EU märkning

När du ska köpa nya däck är det naturligtvis bra att hålla koll på dimensionerna. Men tänk på att det finns många fler beteckningar som du bör kolla efter, såsom bullernivå och ålder. Här guidar vi dig igenom olika beteckningar som du kan finna på nya däck.