Vinterdäck lag

Här hittar du information och regler kring vinterdäck och vad du bör satsa på inför vintern. Visste du att ju smalare vinterdäck du har desto säkrare är det? Och kom ihåg att varje bilmodell bara har ett visst antal godkända dimensioner att välja mellan.

Smarta tips

Vinterväglag

Vinterväglag innebär att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Det är Polisen som avgör om det råder vinterväglag eller inte. Håll dig uppdaterad så missar du inget.

Kör in däcken

Undvik kraftiga accelerationer, inbromsningar och tajta svängar under de första 100 milen när du kör in nya dubbade vinterdäck. Då ökar du livslängden och dubbarna kan lättare fixeras i däcken.
Viktiga datum

Har du koll på lagen om vinterdäck? Det är dags att reda ut det hela en gång för alla. Enligt lag måste du ha vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars, om det råder vinterväglag. Dubbdäck är dock tillåtna mellan 1 oktober och 15 april om väder och väglag kräver det.

Om du ska köra med släp under vintern måste du ha vinterdäck även där, om du har dubbade vinterdäck på bilen måste även släpvagnen ha det. Har du däremot dubbfria däck går det bra att ha antingen dubbade eller dubbfria däck på släpet, så länge det är vinterdäck överallt. Det är inte tillåtet att blanda dubbade och odubbade däck.

Däckmärkning - EU märkning

När du ska köpa nya däck är det naturligtvis bra att hålla koll på dimensionerna. Men tänk på att det finns många fler beteckningar som du bör kolla efter, såsom bullernivå och ålder. Här guidar vi dig igenom olika beteckningar som du kan finna på nya däck.