Lastning och släpvagn

När du ska köra med släp eller lasta din bil, tänk på att alltid packa så lätt som möjligt. Se även till att vara rätt utrustad med spännband, handskar och eventuella verktyg. Ska du köra med släp? Se till att ha med en verktygslåda för att exempelvis kunna lossa stödhjul. Och kom ihåg, håll i rattens nederkant om du ska backa med släp. Då svänger nämligen släpet åt samma håll som du styr ratten.

Bra att ha i bilen

Om olyckan är framme är det bra att vara så förberedd som möjligt. Ett däck kanske lossnar från fälgen, en lampa slutar att lysa eller bilen kanske helt enkelt lägger av. Genom att ha nödvändigheter som bogserlina, reflexväst och reservlampor kan du känna dig lugn och förberedd. Nedan hittar du en lista över de absolut nödvändigaste föremålen att ha i din bil.

  • Varningstriangel - En varningstriangel ska enligt lag alltid finnas i bilen (oftast förvaras dem i bagageutrymmet) och ska placeras ca. 100 steg bakom bilen så den syns i tid.

  • Bogserlina - Om du eller någon annan behöver bogseras är det bra att ha en bogserlina redo till hands. Gärna en med stretchfunktion.

  • Startkablar - Röd kabel sätts mellan + på det laddade batteriet och + på det urladdade, medan den svarta kabeln kopplas mellan - och en olackad karossdel på den urladdade bilen.

  • Första hjälpen-kit - På OKQ8 kan du köpa AKLA Första hjälpen-kudde med 37 artiklar uppdelade efter 1 - 2 - 3-systemet.
  • Reservlampor - Se till att ha minst en lampa för halvljus, helljus, blinkers och bromsljus med i bilen. Ett plus är såklart om du även kan ha en dimljuslampa och en parkeringslampa i reserv.

  • Reservsäkringar - En ny säkring kostar inte många kronor men kan ändå vara ovärderligt. Ha gärna några av olika valörer liggandes i bilen.

  • Ficklampa - Du vet aldrig när du kan behöva en ficklampa, även mitt på dagen. Finns i olika varianter och prisklasser.

  • Reflexväst - Det är viktigt att synas när du kliver ur bilen för att byta lampa eller bara ta en bensträckare, oavsett om det är natt eller dag.

Rätt däcktryck med släp

Om du ska köra en tung last eller med släp/husvagn, så ska du alltid höja däcktrycket en aning. Det ger lägre bränsleförbrukning, jämnare däckslitage och bättre väghållning. Titta i instruktionsboken om du är osäker.

Lagen om vinterdäck på släp kan vara bra att ha koll på. Ditt släp ska vara utrustat med samma däck som du har på bilen. Med andra ord, dubbade däck på vagnen om du har dubbade däck på bilen.

Produkter inom last och släp

Hos oss hittar du produkter för att lasta, bogsera och reparera. Vi har också lyktor och tillbehör till släp- och husvagnar.

Jumbo Bogserlina

Jumbo Bogserlina

85,00 kr

Köp

Varningstriangel

Varningstriangel

129,00 kr

Köp

OKQ8 Spiralkabel 13 pol

OKQ8 Spiralkabel 13-pol

329,00 kr

Köp

AL KO Stodhjulsfaste

AL-KO Stödhjulsfäste

135,00 kr

Köp