Köra med släpvagn

Maxhastigheten när du kör med släp är 80 km/h. Kör du fortare riskerar du att få sladd på släpet och både släp och bil kan kana av vägen och välta. Tänk på att det du upplever som ett litet gupp blir mycket större för ditt släp.

Snabba tips

Ett av många tips är att gärna ha en reflexväst med dig i bilen. Om du behöver gå ut och kontrollera lasten är det viktigt att du verkligen syns. Här får du fler tips inför din resa med släpvagn.

Backa med släp

Håll i rattens underkant när du backar med släp, då svänger släpet åt samma håll som du vrider ratten. När du svänger åt höger så åker släpet åt höger. Det absolut bästa tipset när du backar med släp är dock att ta det lugnt.

Bromsa med släp

När du kör med släp och måste sänka farten, så ska du i första hand bara släppa på gasen. Om du absolut måste bromsa, gör det i en så rak linje som möjligt. På så sätt får du bäst koll på vad som händer bakom dig.
Checklista innan du kör iväg med släp

Innan du kör iväg med ett släp måste du kontrollera att allt är i sin ordning. Annars riskerar du att tappa släpet och att också straffas med böter.

Här följer en lista över några saker som du bör hålla koll på innan avfärd.

  • Det ska klicka ljudligt när du sätter fast kopplingen på dragkulan
  • Kom ihåg att fästa säkerhetsvajern i öglan under bilen
  • Se till att elkabeln mellan släpet och bilen fungerar. Det gör du genom att kontrollera att blinkers, broms-och backljus fungerar på släpet innan avfärd
  • Dra till sist upp stödhjulet och fäst det ordentligt innan avfärd

Fällknivsprincipen

Fällknivsprincipen kan du råka ut för när du backar eller bromsar kraftigt med släp. Det sker när släpets hjul låser sig och att hela ekipaget viker sig. Bästa sättet att upphäva fällknivsprincipen vid kraftig inbromsning är att släppa bromsen och accelerera.

För att inte låsa släpet när du backar, försök att backa lite i taget. Om du märker att släpet vrider sig åt fel håll får du köra framåt och försöka igen.