Regler för B-körkort

Ska du köra med släp så kan det vara bra att känna till vissa lagar och regler. Att lasta fel eller ha fel typ av körkort kan bli en dyr historia. 2013 infördes nya regler när det gäller att köra släp med ett vanligt B-körkort. Du hittar mer information om det nedan.

Hyr släp hos oss

Visste du att vi på OKQ8 är en av landets största släputhyrare med hela 2 600 släpvagnar i olika varianter? När du ska till soptippen kanske du vill ha en öppen grindvagn, och ska du flytta möbler vill du kanske ha tak och väggar på släpet. På drygt 300 platser i landet kan du hyra släpen som passar dina behov. Vissa av våra stationer erbjuder även båt- och biltrailer.

Nya regler för B-körkort

För dig som tar körkort efter den 13 januari 2013 gäller nya regler för vilka släp du får köra med B-körkort. Så här har Transportstyrelsen sammanfattat de nya reglerna för dig som tar körkort med B-behörighet:

  • Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3 500 kilo
  • Du får dra en släpvagn som väger högst 750 kilo i totalvikt
  • Du får dra en släpvagn som väger mer än 750 kilo i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kilo

Det kan vara bra att läsa allt i sin helhet en gång extra än en gång för lite. Du hittar mer information på Transportstyrelsens hemsida.