Takbox

När bagageutrymmet inte räcker till kan en takbox vara bra. Tänk dock på att en takbox ökar din bränsleförbrukning eftersom den skapar extra motstånd (och vikt) när du kör. Kom ihåg att ta bort takboxen när du inte använder den. Det hjälper både bränsleförbrukning och plånbok.

Packa lätt och kör sakta

I din instruktionsbok kan du läsa hur många kilo taklast din bil är godkänd för. Men kom ihåg att ju lättare last du har på taket desto bättre vägegenskaper får du. Dessutom drar bilen mer bränsle om den är tungt lastad. Glöm inte att göra miljön och plånboken en tjänst genom att ta bort takboxen när den inte längre används.

Håll hastigheterna nere och tänk på att takboxen påverkar bilens vägegenskaper negativt eftersom den höjer tyngdpunkten på din bil. Det är något som du särskilt märker av vid höga farter. Det är också lätt att glömma bort takboxen eftersom den inte syns i backspegeln.

Rastplatser och vägkrogar

Ska du köra långt? Tänk på att det alltid är säkrare att köra bil på dagen om du ska ut på en långkörare. Egentligen är det bästa att aldrig köra mer än 2,5 till 3 timmar utan att ta en ordentlig bensträckare. Därför tipsar vi här om bra rastplatser och vägkrogar för dig som ska åka långt.