Miljöbil

Här hittar du information och tips som rör miljöbilar. Vi tipsar om miljöalternativ i form av både bränsle och fordon, och berättar vad du bör tänka på och kolla efter när du köper en miljöklassad bil. Och vad är egentligen en miljöbil? Det ger vi svar på här.

Välj en miljöbil

Det finns många olika typer av bilmodeller idag och alla med sina unika egenskaper. Här hittar du en kort och bra lista som Gröna bilister har satt ihop, allt för att göra ditt bilval så enkelt, smidigt och miljövänligt som möjligt. Här hittar du några saker att tänka på inför ditt nästa bilköp.


  • Hur ska du använda bilen? Jobbet, skjutsa barn, semester?
  • Kan jag hyra eller låna en bil de gånger per år som jag behöver en större bil, istället för att köpa en bil som uppfyller alla höga och kostsamma krav direkt?
  • Ska bilen gå på förnyelsebart bränsle, bensin eller diesel?Vad är en miljöbil?

Fordon som uppfyller särskilda miljökrav klassas som miljöbilar. I och med det nya systemet Bonus-Malus 2018 är endast el- och hybridbilar klassade som miljöbilar. De nya reglerna innebär ändringar när det gäller fordonsskatt. Med hybridbilar menas att bilarna drivs med både batteri och vanligt, traditionellt bränsle såsom bensin eller diesel. Hybridbilar och elbilar får bl.a. parkera billigare eller gratis på vissa platser, och om de tas i bruk för första gången i Sverige är de dessutom skattebefriade under de första fem åren.

Hållbara drivmedel

Enligt svensk lag ska ett hållbart drivmedel, även kallat biodrivmedel, bland annat skydda marker med hög biologisk mångfald och garantera en så låg växthusgaspåverkan som möjligt jämfört med fossila bränslen. Att använda mer hållbara biodrivmedel är ett sätt att sänka utsläppen och minska vår miljöpåverkan.

El är ett alternativt drivmedel med potential att drastiskt minska utsläppen av koldioxid och samtidigt sänka bullernivån i trafiken. Det finns elbilar i olika klasser och storlekar och det säljs allt fler elbilar i Sverige. Du kan enkelt ladda din elbil på ett antal OKQ8-stationer runtom i landet. Använd stationssök och klicka i "Laddstation" som drivmedel. Hitta din närmaste station här.