Miljöklasser

Idén med miljöklassning går ut på att du som bilist ska kunna göra upplysta val när du vill köpa bil, så att ditt köp påverkar miljön så lite som möjligt. I kriterierna som styr miljöklassningen ingår utsläpp av koldioxid, kväveoxider, kolväten och partiklar. Men bränsleförbrukningen ingår inte i kriterierna, så var noga med att ta reda på det innan du slår till.El- och hybridbilar

Miljöklass El är en egen miljöklass och innebär helt enkelt att bilen drivs med elektricitet från ett batteri. El som bränsle har blivit allt vanligare under 2010-talet. Elbilar är det ultimata valet för dig som vill ha en tyst bil som inte släpper ut några farliga ämnen, men glöm inte att kontrollera att elen du laddar med också är miljövänlig. Något att tänka på när du ska köpa en elbil är att en laddning inte räcker lika långt som en tankning. Dessutom har elbilar en tendens att kosta mer än en "vanlig" bil.

Med Miljöklass Hybrid drivs bilen både med en förbränningsmotor samt med elektricitet från ett batteri. Batteriet laddas under tiden du kör, med hjälp av förbränningsmotorn. Med en hybridbil får du det bästa av två världar. Du får en miljövänlig och praktisk bil, vilket innebär att du dessutom får en kraftfull bil med mindre utsläpp.

Miljöklass 2005

Den här miljöklassen är obligatorisk för alla nya bilar från och med 2006. Miljöklass 2005 innebär att bilarna släpper ut mindre luftföroreningar och i viss mån har bättre kvalitet och hållbarhet på sin avgasrening. Men den absolut största skillnaden är att utsläppen av kolväten och kväveoxider är 40% lägre i dessa bilar jämfört med den tidigare klassningen.