Barn i bilen

Vissa har klistermärken med "Varning för barn" eller "Barn i bilen". Barn som transporteras i bil ska sitta i en bilbarnstol som är anpassad efter barnets ålder. Precis som med skostorlekar växer barnen snabbt ur sin bilbarnstol. Här kommer fler smarta tips.

Tips till baksätet

Här är några bra tips på hur långresan blir smidigare för dina barn.

  • Pausa ofta. Planera resan i god tid och hitta ställen efter vägen som dina barn kan tycka om
  • Se till att ha bra solskydd för rutorna i baksätet
  • En bra film på DVD får tiden att gå fortare
  • Hushållspapper, våtservetter och påsar. I mängder
  • Böcker och tidningar är enkla medel för en lugnare bilresa. Såvida inte ditt barn lätt blir åksjukt vill säga
  • Glöm bort godis - välj frukt istället. Det kladdar inte lika mycket och ger inga sockertoppar
  • Gör bilturen till en mysig upplevelse med kuddar och täcken

Bilbarnstolar

Tänk på att använda godkända bilbarnstolar som lever upp till kraven. Det säkraste alternativet är om din bil och bilbarnstol är utrustad med fästsystemet ISOFIX, en internationell standard där du hakar fast barnstolen i sätet istället för i bältet. Fråga om bilbarnstolen är utrustad med detta fästsystem innan du slår till.

Det är säkrast för barn att åka i bakåtvända barnstolar. Framsätet bjuder på mer benutrymme, vilket gör att barn kan åka bakåtvänt högre upp i åldrarna. Men du, kom ihåg att koppla ur airbagen på passagerarsidan när barnstolen är på plats. Följ bilens instruktionsbok så är du på den säkra sidan.

Lämna aldrig ett barn ensamt i bilen

Tänk på att aldrig lämna ett barn i bilen, speciellt under sommarhalvåret då det snabbt blir oerhört varmt. Risken är stor att ditt barn drabbas av värmeslag och tuppar av. Det hjälper inte att du vevar ner rutan på bilen, det blir ändå väldigt varmt, väldigt snabbt. Varje år rapporteras att spädbarn dött till följd av varma bilar. Lämna därför aldrig barn ensamma, inte ens för en kort stund.