Bilbelysning

Visste du att det finns lagar på vilka lampor som du får och inte får kombinera i trafiken? Bland annat måste dimljus användas på rätt sätt för att inte riskera böter. Här kan du läsa mer om när och hur du bländar av helljuset på ett trafiksäkert sätt.

Blända av helljuset

Vid möte med lastbilar måste du blända av så fort du ser lastbilens positionsljus på taket. Förarhytten är nämligen placerad högre upp än i en personbil vilket gör att de lättare kan bländas.

Du behöver aldrig blända av för gående eftersom de alltid kan titta bort om de känner sig bländade. Det viktigaste är att du ser fotgängare och vägen framför dig.

Blända av helljuset i god tid innan mötande bil dyker upp, det gör stor skillnad för dina medtrafikanter och är så enkelt att glömma bort. I en vänstersväng kan du vänta längre med att blända av än i en högersväng eftersom ljusbilden är en aning vinklad åt höger, alltså mot vägkant och diken. Tänk också på att blända av när du hamnar bakom en annan bil eftersom föraren annars bländas i speglarna.
Förbjudna kombinationer

I Sverige finns en lag om att ha strålkastare (halvljus) på under resan, och i de flesta fall kombineras strålkastarna med parkeringsljus. Men alla kombinationer är inte tillåtna i trafiken. Dimljus är ett exempel.

Dimljus får kombineras med helljus men inte med halvljus. Inte heller varselljus, som vissa bilar har, får användas i samband med dimljus. Varselljus tillsammans med halvljus är också förbjudet, likaså halvljus och extraljus.

Produkter inom bilbelysning

Om du kör mycket landsväg rekommenderar vi en extra stark lampa. Halogenlamporna Megalight Ultra från GE är vårt bästa tips.