Djur i bilen

Om du tar med dig husdjur i bilen finns det vissa saker du bör tänka på. Varje år dör djur till följd av varma bilar, så var extra försiktig under sommaren. Det finns också regler kring hur djur ska transporteras och förvaras i och med en biltur. Det hittar du svar på här.

Lämna aldrig djur ensamma i bilen

På sommaren blir bilen varm snabbt, luftfuktigheten försämras och ventilationen är nästintill obefintlig. Därför ska du aldrig lämna djur ensamma under sommaren. Även om du lämnar fönstret öppet en bit ökar temperaturen snabbt och djuren kan få värmeslag och i värsta fall avlida. Om du har hund, låt den istället vänta utanför bilen, helst på en skuggig plats, och se till att den har tillgång till vatten.

Hund och katt i bil

Ska du ta med hunden eller katten på resan? I så fall bör du läsa på om vilka regler som gäller för dem i bilen. Hundar och katter ska alltid förvaras i bur eller i bilens kombiutrymme. Djur ska erbjudas vatten var sjätte timme och får inte lämnas ensamma i bilen i mer än tre timmar, men helst ska de inte lämnas ensamma alls.

På jordbruksverkets hemsida hittar du allt du behöver veta.

Husdjur i våra hyrbilar

På grund av allergiskäl tillåter vi inga husdjur i våra hyrbilar.