Vattenplaning och sladd

Frikoppla motorn om du får sladd (trampa ner kopplingen eller lägg in neutralläget) och styr framhjulen i vägens riktning. Och det svåraste av allt, var lugn. Det blir aldrig bättre när du stressar upp dig. Här hittar du mer information om hur du häver en sladd.

Så hanterar du vattenplaning

1. Om du råkar ut för en vattenplaning ska du aldrig försöka att bromsa eller svänga i häftiga rörelser. Då riskerar du nämligen att lättare få sladd.

2. Om du nödvändigtvis måste bromsa, gör det genom att trycka lätt upp och ned på bromspedalen. Försök inte att panikbromsa, det gör bara saken värre.

3. Det bästa sättet att hantera en vattenplaning är genom att lyfta foten från gasen tills bilen saktar ner så mycket att du känner vägen igen.

4. Om din bil är utrustad med ABS-bromsar går det bra att bromsa som vanligt. Då är det nämligen datorn i din bil som simulerar pumprörelserna, och bromsar i lättare intervaller.

Kör säkert när det regnar

Det finns några viktiga saker som du behöver tänka på när du ska ut och köra i regn för att vara så säker som möjligt på vägen. Vi har listat några tips för en säkrare körning.

  • Kontrollera däcken. Har du rätt tryck och rätt mönsterdjup (minst 3 mm vid regn)?
  • Sänk farten. Med regnet blandas smuts och olja och lägger sig på vägbanan, vilket ökar risken för halka. Ju långsammare du kör, desto större kontaktyta har däcken med underlaget.
  • En tumregel för hur man häver en sladd är: stå aldrig på bromsen. Och pumpa aldrig med ABS-bromsar. Bäst är att hålla ner bromsen stadigt och styra bilen i sladdens riktning.
  • Undvik helst att bromsa. Sänk farten genom att släppa på gasen istället.
  • Håll avstånd till bilen framför. Det tar tre gånger så lång tid att bromsa på vått väglag jämfört med torrt väglag. Så se till att alltid ha två billängder mellan dig och fordonet framför dig.
  • Stanna bilen. Om det regnar för kraftigt är det klokt att stanna ett tag och invänta att regnet lättar.
  • Det är värst i början. När det första regnet blandas med lera och olja kan vägbanan bli extra hal.
  • Torka bromsarna. Har du tvättat bilen eller kört genom högt vatten är det bra om du bromsar lätt några gånger, så torkar bromsarna och fungerar bättre.