Under motorhuven

När du behöver fylla på olja, byta lampor eller fylla på spolarvätska kan det vara bra att veta vad du gör. Fel vätska i fel behållare kan förstöra motorrummet och leda till extremt höga verkstadskostnader. Här kan du läsa mer om vad som finns under motorhuven.

Välj ett ämne

Motorolja

När bytte du olja senast? Att hålla koll på motoroljan är ett av många sätt att förlänga livslängden på din bil. Med rätt olja kan du dessutom minska koldioxidutsläppen.

Bilbatteri

Ett bilbatteri behöver ibland laddas, speciellt om det stått en längre tid eller har utsatts för kyla. Här kan du hitta mer information och tips kring hur du tar hand om ditt batteri.

Motorvärmare

En motorvärmare har många fördelar. För det första är det en miljöfråga. För det andra minskar slitaget på motorn avsevärt och för det tredje värms kupén upp snabbare. Om du använder motorvärmare redan vid så låga temperaturer som 3 grader plus, så kommer olja och motor till rätt arbetstemperatur snabbare.

Om du värmer upp motorn i förväg drar den mindre bränsle än när den är kall. Genom att använda motorvärmare kan du minska bränsleförbrukningen med upp till en deciliter jämfört med en motor som kallstartas. Dessutom kommer rensningen av avgaser igång snabbare. Utsläppen från en kallstart motsvarar drygt tre mils körning med varm motor.

Smarta tips

Gnisslande fläktrem

Har du problem med att fäktremmen gnisslar är det alltid bäst att byta ut den. Undvik stearinljus, bakpulver och andra mirakelkurer. Om remmen skriker kan det bero på att den slirar. Använd då en klistrande remspray.

Byta tändstift

Ta reda på vilken gänglängd ditt tändstift ska ha. Fel gänglängd kan ge skador på din motor. Bytt alltid dina tändstift i och med service, det hjälper motorn att förbränna bränsle / luftblandningen bättre. Det betyder att bilen startar säkrare och påverkar miljön mindre negativt.

Byta kamrem

Om du ska ge dig iväg på en längre resa med bilen och du vet att intervallet för att byta kamrem närmar sig, eller till och med redan är passerat, investera då i en ny kamrem. Det är en bra idé att ha en fräsch sådan när du ger dig iväg.

Tomgångskörning

Låt aldrig motorn bli varm genom att stå på tomgång. Det resulterar i sotiga cylindrar och sämre prestanda eftersom motorn körs på fel temperatur. Använd istället motorvärmare. Tänk också på att många kommuner har tidsregler för tomgångskörning, ofta max en minut.

Produkter under huven

På din närmaste OKQ8-station hjälper vi dig att hitta rätt olja, batteri eller tändstift. Välkommen in till oss!

OKQ8 Helsyntet SAE 5W 40 4 liter

OKQ8 Helsyntet SAE 5W-40 4 liter

579,00 kr

Köp

GE Halogenlampa H7 55W

GE H7 Basic 12V 55W

99,00 kr

Köp

Q8 Formula Excel SAE 5W 40 1 liter

Q8 Formula Excel SAE 5W-40 1 liter

219,00 kr

Köp

OKQ8 Bilbatteri SX 72Ah

OKQ8 Bilbatteri SX 72Ah

1.695,00 kr

Köp