Vinterväglag

Har du koll på vilka datum som gäller? Vi tipsar också om hur du kör säkert när det råder vinterväglag. Många olyckor sker när bilförare underskattar frosten och väglaget, därför tar vi här upp några exempel på hur och när du bör köra försiktigt.

När råder det vinterväglag?

Det är lag på att ha vinterdäck mellan datumen 1 december och 31 mars, om det råder vinterväglag. För tydlighetens skull: det anses vara vinterväglag då det finns is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag.

Så kör du på vinterväglag

  • Motorbromsa i nedförsbackar. På samma sätt som du bör undvika att gasa kraftigt ska också undvika att bromsa kraftigt. Motorbromsa (släpp gasen) så ofta du kan, framförallt i nedförsbackar.
  • Ha inte för bråttom. Det kanske låter klyschigt, men det är alltid ett stort plus att ta god tid på dig. Planera din körning, det är extra viktigt under vinterhalvåret.
  • Kör efter vägens utseende. Du bör aldrig underskatta hur vägen ser ut, även ett tunt snötäcke kan vara farligt och orsaka sladd.
  • Styr med små rattrörelser. Desto större rattrörelser, desto större risk för olyckor.
  • Träna på att häva sladdar på en säker plats. I körskolan lär du dig att köra på en halkbana, men det bästa är alltid att testa i verkligheten.
  • Var lätt på foten när du gasar. Gasa inte för mycket på en gång, då riskerar du att bara slira med däcken och inte komma framåt över huvud taget.
  • Se upp för frosthalka i dalgångar.
  • Bromsa i god tid innan kurvor. Många olyckor sker i samband med svängar. Planera din körning, släpp gasen, växla ner och ta det försiktigt i kurvorna.
  • Kör på så hög växel som möjligt.Vinterdäck

När vi pratar om vinterdäck nämner vi främst två modeller: dubbdäck och dubbfria däck. Båda modellerna har för- och nackdelar. Välj det som passar dina behov och din plånbok bäst. Tänk på att köpa vinterdäck som är anpassade efter det svenska och nordiska klimatet. Samma däckmodell görs anpassat för olika klimat och delar av världen, därför är det viktigt att du väljer ett däck som är anpassat för Norden.

Hos oss hittar du en mängd olika däck från ledande märken. Kom in till oss så hjälper vi dig att välja rätt. På flera av våra stationer kan du även boka in däckskifte, enkelt och smidigt.