Ladda elbil bostadsrätts- och samfällighetsförening

Allt fler vill kunna ladda elbil hemma. På den här sidan har vi samlat information om elbilsladdning för bostadsrätts- och samfällighetsföreningar.

Smidigt, billigt och hållbart.

Att kunna parkera elbilen hemma i bostadsrätts- eller samfällighetsföreningen och ha den färdigladdad dagen efter är bekvämt och bra för både plånboken och miljön.

Egna laddstationer gör dessutom föreningen attraktiv för framtida lägenhetsspekulanter, vilket kan höja värdet vid framtida försäljningar.

Det finns med andra ord många anledningar att erbjuda elbilsladdning som brf och samfällighetsförening, och här kan du läsa mer om ämnet.

Frågor & svar

Ladda elbilen i bostadsrättsföreningen – så funkar det

Att ladda elbil eller hybridbil i en bostadsrättsförening är enkelt. Om du bor i en brf som är uppkopplad till vår tjänst får du antingen ett laddkort eller en app som du kan använda till din laddplats.

Du startar laddningen med laddkortet eller appen och laddar bekvämt hemma i föreningens garage/parkeringsplats. Laddkortet och appen kan också användas när du laddar din elbil på våra publika laddstationer i hela Sverige.


Vilka laddstationer passar för bostadsrättsföreningar?

Många bostadsrättsföreningar vill ge sina medlemmar möjligheten att ladda elbil hemma i bostadsrätten. Med våra smarta och säkra laddstationer kan ni erbjuda snabb och smidig elbilsladdning av flera bilar samtidigt. 

Ni bestämmer själva priset och vilka som får ladda. Ni kan också hålla koll på medlemmarnas laddning och följa upp deras laddhistorik genom vår elbilsladdningsportal.

Här kan ni läsa mer om våra laddstationer för bostadsrättsföreningar.

Vad kostar det att ladda elbilen i en bostadsrättsförening?

Det är bostadsrättsföreningen som äger laddstationen som bestämmer vad det ska kosta att ladda. Vissa föreningar tar ut ett självkostnadspris för elen och vissa lägger på en marginal för att täcka investeringskostnaden för laddstationen.

En bostadsrättsförening kan också göra laddarna publika och låta intäkterna för ladd gå till föreningen. I detta fall kan de välja att ge ett pris till medlemmarna och ett annat pris för de som inte är medlemmar. Här kan du läsa mer om vad det kostar att ladda en elbil.

Hur tar man betalt för att ladda elbil i en brf?

Det finns flera olika sätt att ta betalt för elbilsladdningen i en brf. Vissa föreningar vill ta ett fast månadspris för laddplatsen och vissa vill ta betalt efter hur mycket el varje användare laddar.

Vi kan hjälpa er att bygga olika prismodeller, tex:

  • Fast månadspris för alla medlemmar
  • Individuellt pris, baserat på hur mycket man laddar (RFID- system)
  • Prismodell vid gästparkering
  • Prismodell vid publik laddning
  • Prissättning beroende på tid på dygnet
  • Kombination av kWh taxa och tidstaxa och användargrupp

Vi kan även hjälpa till med administrationen av betalningen. Vi debiterar då alla användare och återbetalar sedan de insamlade intäkterna (beroende på önskad prismodell) till bostadsrättsföreningen.

Vad kostar det att skaffa laddstationer i en bostadrättsförening?

Det exakta priset för just er förening beror på era behov, önskemål och tekniska förutsättningar. Här hittar du exempel på våra priser för laddstationer till bostadsrättsföreningar.

Hur lång tid tar det att installera en laddanläggning i en brf?

Normalt tar det 2-3 månader från första kontakt till att en laddanläggning är installerad och driftsatt. Nedan går vi igenom hur installationsprocessen kan se ut. Varje enskild laddanläggning har sina individuella förutsättningar och efter att ha gått igenom ett önskat projekt lämnar vi en estimerad tidsplan.

En vanlig laddanläggning har följande process:

  • Skicka ett mail till oss så kontaktar vi er så snart som möjligt för en skräddarsydd och kostnadsfri rekommendation.

  • Vi åker ut till er och besöker den plats där installationen önskas. Tillsammans tittar vi på lämplig plats för laddarna och undersöker den befintliga elanläggningen.

  • Efter platsbesöket erbjuder vi en detaljerad offert och går gärna igenom den tillsammans med er.

  • Om offerten är enligt era önskemål, sätter iv igång installationsarbetet. Efter genomförd installation säkerhetsställer vi funktion/drift

Har du fler frågor om elbilsladdning för bostadsrätts- eller samfällighetsföreningar?

Boka ett digitalt och kostnadsfritt möte med en av våra duktiga experter här.

 

 Skicka ett mail till: cleanenergy@okq8.se