Oljans kvalitet sätts på prov under extrema förhållanden

Kevin började köra gokart när han var sex år gammal och han har därefter rest världen runt och kört gokart med flera mästerskapsvinster i bagaget. Senast som svensk mästare 2015. Den 10 oktober 2020 gjorde han debut i STCC för Brovallen Design i Knutstorp-finalen.

Kevin Engman

Mörka moln fyllda med hotfullt regn skymmer en annars blå skånsk hösthimmel. Racingföraren Kevin Engman står i depån på Ring Knutstorp, den anrika racingbanan vid Söderåsens sydvästra spets, och funderar på vilka däck som är bäst lämpade för det kommande racet. Är det torrt nog för slicks eller blir det regndäck? Däckval är bara ett av många huvudbry som Kevin måste tänka på när banan håller på att torka upp, men valet av Q8 Oils är inte en av dem.


”Ingen förbränningsmotorbil kan fungera utan olja. Som racingförare måste jag vara säker på att oljan är av bra kvalitet så att motorn håller och kan leverera det jag behöver av den.”


Racingbilen är ett delikat instrument som kräver exakta inställningar för att kunna fungera perfekt. Beroende på yttre omständigheter som torrt eller blött underlag räcker det inte med att bara byta däck. Raceingenjörerna måste kalibrera om hela bilen för att Kevin ska kunna plocka ut maximalt med prestanda.

Marginalerna inom racing hänger ofta på tusendelar av en sekund. Som i kvalet till finalen i STCC. De tio snabbaste förarna låg alla inom 678 tusendelar av en sekund och Kevin var en av dem. Då måste verkligen allting stämma överens. En förare än inte bättre än den bil som hen sitter i.

”En motor i en modern STCC-bil är ganska snäll men man byter ändå olja efter varje racehelg. Det är även ett sätt att hålla koll på hur motorn mår utan att man behöver plocka ner den i beståndsdelar. Oljan avslöjar direkt om något inte stämmer. Därför vill jag ha en olja av hög kvalitet som behåller sina egenskaper under extrema påfrestningar.”

Kevin började köra gokart när han var sex år gammal och han har därefter rest världen runt och kört gokart med flera mästerskapsvinster i bagaget. Senast som svensk mästare 2015. Därutöver har han även hunnit med att köra standardvagnsracing på juniornivå med tre tredjeplaceringar i SM som bäst. Därför känns det extra roligt att få göra ett inhopp i svensk elitracing denna finalhelg.

Motorintresset kommer närmast från Kevins pappa som kört både rally och banracing. Tillsammans drev de även en butik som sålde Q8Oils till företag som höll på med jordbruks- och skogsmaskiner.

”Jag är i princip uppvuxen med Q8Oils produkter och jag vet är de håller högsta kvalitet. Annars skulle jag inte köra med dem i min racingbil.”

STCC-helgen blir en succé för Kevin efter det strålande kvalet. Så småningom torkar banan upp och Kevin visar att han har en plats i Sveriges mest prestigefulla racingserie med tre stycken topp tio-placeringar. Att döma av reaktionerna på hans insats i finalen vill man se mer av Kevin Engman i svensk elitracing.

Kevin började köra gokart när han var sex år gammal och han har därefter rest världen runt och kört gokart med flera mästerskapsvinster i bagaget. Senast som svensk mästare 2015. Därutöver har han även hunnit med att köra standardvagnsracing på juniornivå med tre tredjeplaceringar i SM som bäst. Den 10 oktober 2020 gjorde han debut i STCC för Brovallen Design i Knutstorp-finalen.

Rätt produkt för en unik tillvaro

Underhåll, snarare än underhållning, kan det verka för den oinvigda. Att köra enduro kostar åtskilliga timmar i verkstaden och allt måste stämma. Packningar ska bytas, filter rengöras och rätt olja måste i motorn – upp till var femte körtimme. Det har Magnus Broman bättre koll på än många andra.

Vad kunderna vill ha och framtiden behöver

Hur mycket går det egentligen att säga om smörjmedel? Georgi Viering är chef för Technical Service & Products på Q8Oils, översatt, han som kan allt om smörjmedel. Det ska visa sig att smörjmedlets värld är mer komplex än man kan föreställa sig.