Vägen mot den gröna näringen

På Vallåkra Lantmannaaffär är det smörj- och drivmedel till svenska lantbrukare som står i centrum, där Nils Nilsson är återförsäljare och Q8Oils förlängda arm. »Den största utmaningen är väl att hitta kunderna och tillgodose deras behov utifrån vad dom har för förutsättningar«, berättar Nils och fortsätter: »Man försöker leverera en så bra produkt som möjligt till kunden«.

Nils Nilsson snörar på sig ett par nästintill knähöga stövlar innan han ger sig ut på gården strax utanför Kristianstad i nordöstra Skåne. Den gård han är uppvuxen på. Solen gör sig stundtals påmind men några dagars regn har luckrat upp gyttjan på gårdsplan. Leran går inte att undkomma.

Trots att det fortfarande är februari omges lantegendomen av gröna fält med höstsådd som ska bli foder till såväl hästar som kor. Längre in på året är det sockerbetor, maltkorn, vete och raps som kommer husera på fältet där grässkörden nu växer."Det är stimulerande för att du kan följa ditt arbete och se resultatet i form av skörden"Säger Nils och fortsätter att berätta att arbetet på gården slutar inte med minusgrader och tjäle – då börjar arbetet med allt annat som inte riktigt hanns med under vår- och höstbruk. Maskiner och byggnader ska servas och underhållas, räkenskaper ska gås igenom och eventuella nyinvesteringar övervägas. Det menar Nils är en av fördelarna med att arbeta på ett lantbruk: "Jag tycker att det är ett kul och varierande arbete", säger han.

Men drömmen om att ha sin egen gård får vänta. I dagsläget är Nils Nilsson är nämligen lantmästare till titeln och säljare till vardags. I rollen på Vallåkra Lantmannaaffär är det smörj- och drivmedel till svenska lantbrukare som står i centrum, där Nils Nilsson är återförsäljare och Q8Oils förlängda arm. "Den största utmaningen är väl att hitta kunderna och tillgodose deras behov utifrån vad dom har för förutsättningar", berättar Nils och fortsätter,

"Man försöker leverera en så bra produkt som möjligt till kunden".Samarbetet med Q8Oils är nära, oftast på daglig basis. Utöver utbildningar, webbseminarier och rena ordersamtal ser Nils Nilsson kontakten som ett bra bollplank: "Det kan alltid bli fel, men känner man att man inte har koll eller att det är en specialfråga så brukar jag höra av mig till Q8Oils och fråga för de har ju bra support", säger Nils och utvecklar: "Om kunden frågar ’Jag har maskin X, modell nummer Y’ så kan man alltid höra med Q8Oils,’Vad ska jag då ha för motorolja?’ och så får man ett svar. Då vet man att det stämmer".


"Smörjs det rätt och underhålls rätt så blir slitaget mindre och därigenom minskar din bränsleförbrukning. Om motorn går som den ska krävs det en mindre ansträngning"

Hållbarhet är ett ständigt återkommande tema inom den gröna näringen, tillika världen överlag. Nils Nilssons sätt att se på det är ganska rakt fram: "Smörjs det rätt och underhålls rätt så blir slitaget mindre och därigenom minskar din bränsleförbrukning. Om motorn går som den ska krävs det en mindre ansträngning", säger Nils och pekar på att en dåligt smord motor även kan gå fysiskt sönder, vilket inte heller är särskilt miljövänligt.

På produktsidan finns det ett stort utbud bättre smörjmedel, något som Nils tror kommer att växa med tiden, även om Vallåkra Lantmannaaffär inte säljer mängder inom det segmentet i dagsläget. »Smörjmedel tror jag säkert att det kommer att komma fler bättre miljöval* och liknande, det ser man ju på alla olika produkter att det blir mer och mer. Segmentet miljövänligt bara ökar, ökar och ökar. Så jag tror att det kommer att komma ännu mer". Stövlarna är numera leriga till bredden när Nils rör sig tillbaka mot det gamla tegelhuset som används som familjens bostadshus. Klängväxter rör sig kontrastfullt uppför det röda murbruket och familjens svarta labrador letar sig ut i dörrspringan. En bild som tagen ur en lantlig idyll. "Det är fint. Våren och sommaren är då det är som finast här. Sena våren och tidiga sommaren med gula rapsfält, bokskogar och allt. Det är grejer", säger Nils, »Det är grannt«.

Vägen mot den gröna näringen

Nils Nilsson som är lantmästare till titeln och till vardags säljare på Vallåkra Lantmannaaffär, som är auktoriserad återförsäljare Q8OilsSe filmen med Nils här >

Tillsammans med våra kunder tar vi utvecklingen framåt

Brimar Gunnlaugsson är Key account manager på Q8Oils. Under veckodagarna har han Sverige i sikte men på ledigheten höjer han blicken över landsgränsen. "Det finns så många drömresor jag skulle vilja göra".

Vad kunderna vill ha och framtiden behöver

Hur mycket går det egentligen att säga om smörjmedel? Georgi Viering är chef för Technical Service & Products på Q8Oils, översatt, han som kan allt om smörjmedel. Det ska visa sig att smörjmedlets värld är mer komplex än man kan föreställa sig.