Så väljer du rätt olja för alla väder och klimat

Hur ska jag läsa och tolka specifikationer och rekommendationer för att vara säker på att välja rätt olja till den miljö där mina maskiner ska användas?

Svaret är att värme, kyla, temperaturskiftningar och yttre förhållanden ofta är avgörande för vilken olja som är rätt

Och lyckligtvis har Q8Oils ett brett sortiment av produkter anpassade för extrema krav och skiftande klimatförhållanden.

– Ibland kan det vara svårt att få fram tydliga specifikationer för fordon och maskiner. Övergripande består hela Q8Oils-sortimentet av mycket bra produkter som klarar ett brett temperaturintervall – oavsett om vi pratar transmissionsoljor, hydrauloljor, motoroljor eller smörjfetter, säger Georgi Viering, chef för Technical Service & Products på OKQ8 och tillägger:

– Vi har även ett oljesortiment för extrema temperaturer, och ett sortiment med inomhusoljor anpassade särskilt för industrins långa drifttider.

Hur vet jag om oljan är rätt? Märks det på maskinen eller utrustningen?

– Om exempelvis din hydraulolja är för tjock, börjar hydrauliken i din maskin gå trögt i kyla. Det är det vanligaste tecknet på att något är fel. Men alltför tunn hydraulolja är inte heller bra, då riskerar oljan att förlora sina smörjande egenskaper.

Vad kan hända om oljan är för tunn eller för tjock?

– Då smörjer oljan inte tillräckligt bra och risken för slitage, eller i värsta haveri, ökar. Rätt olja i systemet kan i förlängningen spara väldigt många tusenlappar.

Vad är viskositetsindex och hur påverkas viskositeten av temperaturen?

En oljas viskositet påverkas av temperaturen. Oljor med lägre viskositet används ofta vid arbete i kallt klimat, medan oljor med högre viskositet passar bättre för varma förhållanden. Alla smörjmedel blir tunnare när det är varmt och tjockare när det är kallt.

Viskositetsindex är ett värde som talar om hur en oljas viskositet förändras med temperaturen; ju högre viskositetsindex, desto bättre är oljan på att hålla viskositeten stabil när temperaturen förändras. Hydrauloljor avsedda för utomhusbruk har normalt ett viskositetsindex på mer än 150, vilket säkrar driften i både värme och kyla.

Hindemith-serien – våra tuffaste hydrauloljor för extrema temperaturer

Q8 Hindemith LT är en hydraulolja speciellt anpassad för hydraulsystem som kräver ett mycket brett temperaturanvändningsområde. Den klarar helt enkelt extrem kyla på ett väldigt bra sätt, och passar utmärkt för exempelvis bakgavellyftar och truckar som opererar under långa perioder i kyl- och frysrum.

– En hydraulolja i Hindemith-serien är en klok investering för alla verksamheter med den typen av behov, konstaterar Georgi Viering.