Hållbara drivmedelsstationer

Efter framgången med Europas första hållbara drivmedelsstation i Häggvik utanför Stockholm har konceptet utvidgats. Vår strävan är att göra det så enkelt som möjligt för så många bilister som möjligt att göra hållbara val. Ambitionen är att stationerna ska kunna drivas med minsta möjliga miljöpåverkan, och de ska kunna göra av med 50 procent mindre energi än en traditionell station. Idag har OKQ8 åtta hållbara stationer runtom i Sverige och februari 2019 öppnade vi våra två första hållbara stationer i Danmark Kalbygård Skov Norr och Söder.

Hållbara stationer i framtiden

Vi strävar hela tiden efter att öppna nya hållbara stationer och arbetar intensivt men hur vi kan göra våra befintliga stationer mer hållbara vad det gäller energianvändning, användning av solenergi och annan ny teknik. I Sverige planerar vi för att bygga minst två nya hållbara stationer under de kommande tre åren. 

Våra hållbara stationer

Q8 Kalbygård Skov Norr och Söder

I februari 2019 öppnade vi våra två första hållbara stationer i Danmark, Kalbygård Skov Norr och Söder, som också arkitektoniskt sticker ut från hur drivmedelsstationer normalt ser ut. Ny läcker design med plats för lek och aktivitet helt byggda enligt våra hållbara principer. Stationerna är optimerade för minsta möjliga miljöpåverkan och utrustad med sedumtak, solceller och bergvärme.

OKQ8 Nykvarn

Vår åttonde hållbara drivmedelsstation är OKQ8 Nykvarn som invigdes den 15 juni 2017. Stationen är byggd från grunden och är miljöoptimerad med hållbara material och sedumtak. 

OKQ8 Lockarp

Den 28 januari 2016 invigdes vår fullservicestation OKQ8 Lockarp i Malmö. Stationen är optimerad för minsta möjliga miljöpåverkan och utrustad med sedumtak, solceller och bergvärme. Ambitionen är att stationen ska göra av med 50 procent mindre energi än en traditionell station.

OKQ8 Trelleborg

1 oktober 2015 invigdes vår sjätte hållbara drivmedelsstation. Här finns samtliga förnybara drivmedel, däribland även laddstolpar för snabbladdning av elbilar. Stationen använder bergvärme och solceller som energikällor och anläggningen är byggd av limträbalkar.

OKQ8 Sillekrog N

Den 27 januari 2015 öppnade Sillekrog Norrgående efter en omfattande ombyggnation som bidrog till att den numera är miljöoptimerad med solceller, sedumtak, bergvärme och frikyla. Nya Sillekrog N har öppet dygnet runt och erbjuder ett brett utbud av service, mat och bilistiska produkter.

OKQ8 Landvetter

Västsveriges första hållbara station invigdes 22 november 2013 i Landvetter utanför Göteborg. Stationen erbjuder alternativa drivmedel liksom laddstolpar för elbilar. Byggnaden har en stomme av limträ, är isolerad med återvunnen stenull och har ett tak täckt med sedumväxter. Stationens automattvätt använder till stor det återvunnet vatten och förbrukar därmed endast 60 liter vatten per tvätt jämfört med mellan 180-250 liter på många andra biltvättar.

OKQ8 Glumslöv

Den 17 maj 2013 fick Skåne sin första hållbara station när OKQ8 Glumslöv slog upp dörrarna. Stationen uppvisar flera miljöelement: Byggnaden har en stomme av limträbalkar istället för av stål, bergvärme och solceller, laddstolpar för snabbladdning av elbilar samt samtliga tillgängliga förnybara drivmedel.

OKQ8 Danderyd

I slutet av juni 2012 invigdes OKQ8 i Danderyd. En ny station med mindre miljöpåverkan tack vare flera miljöinnovationer, som närvarostyrd ventilation och belysning för minimal energianvändning och miljöanpassad livsmedelskyla. Stationens automattvätt använder till stor det återvunnet vatten och förbrukar därmed endast 60 liter vatten per tvätt jämfört med mellan 180-250 liter på många andra biltvättar.

OKQ8 Häggvik

I januari 2012 öppnades Europas första hållbara station med solpaneler, trästomme, egenproducerad el och LED-belysning. Stationens automattvätt använder till stor det återvunnet vatten och förbrukar därmed endast 60 liter vatten per tvätt jämfört med mellan 180-250 liter på många andra biltvättar. Här kan du läsa mer om stationen (pdf).