Eco-driving

I och med att drivmedelspriserna ökar blir det allt viktigare att hålla koll på din förbrukning för att spara pengar. Visste du till exempel att du med ekonomisk körning kan minska din bränsleförbrukning med 10 till 20 procent?

Här är två grundprinciper för dig som kör manuellt: Kör på så höga växlar som möjligt, ner till 50 km/h på femman går bra på de flesta bilar. Bromsa aldrig bort rörelseenergi, motorbromsa istället så ofta det går. En annan rekommendation är att aldrig köra på högre varv än 3000 varv/minut så blir plånboken glad.

Så kör du miljövänligt och ekonomiskt

Med rätt körsätt kan du spara in på både pengar och miljöpåverkan. Nedan har vi listat några allmänna tips för hur du kan köra mer miljövänligt och ekonomiskt. På motormännens hemsida kan du läsa mer om eco-driving.

 • Farthållare kan vara bra om du kör långa sträckor och på större, raka vägar. Kör du i stan eller på ojämna vägar bör du istället undvika att använda farthållare.
 • Stäng av motorn i samband med långa köer som broöppningar och trafikstopp. Tomgångskörning drar onödigt mycket bränsle och är inte heller säkert miljövänligt.
 • Använd motorvärmare. Kallstarter ökar bränsleförbrukningen och avgasutsläppen. Med motorvärme kan du spara upp till 1 dl bränsle vid varje körning och under en resa på 6 km kan du minska utsläppen med 50-80% om du använt motorvärmare.
 • Ta bort onödig utrustning. Takräcken, takboxar och cykelhållare är utrustning som drar bränsle på grund av vindmotstånd och även viss tyngd. Glöm inte att ta bort dessa när de inte används.
 • Serva och underhåll bilen regelbundet. Byt olja, filter och tändstift enligt tillverkarens rekommendationer.
 • Använd så hög växel som möjligt. Låga växlar ger mer kraft, men acceleration kostar också bränsle. Ju högre växel du kör på desto mindre bränsle drar bilen, varvtalen är A och O.
 • Hoppa över en växel. Från tvåan kan du accelerera upp och hoppa direkt till fyran för att spara bränsle. Samma sak gäller när du ska växla ner. Släpp gasen och när bilen når 1800 - 2000 varv per minut kan du hoppa två växlar istället för en.
 • Håll koll på lufttrycket i däcken. Med rätt lufttryck i dina däck minskar du rullmotståndet och bränsleförbrukningen. Det kallas Eco-driving.
 • Håll hastighetsbegränsningarna. Förändringar i hastighet kostar. Acceleration i högre hastigheter ökar dessutom bränsleförbrukningen mer. Förbrukningen ökar med cirka 20% om du höjer hastigheten från 90 till 110 km/h.
 • Släpp gasen i nedförsbackar och håll en jämn gas i uppförsbackar. Rusande motorer och onödig fotbroms kostar.

Kör med framförhållning

Stopp och hårda inbromsningar kostar mycket bränsle. För att spara bränsle handlar det om att hålla en jämn hastighet och undvika att köra ryckigt. Det gör du genom att planera din färdväg och tidpunkt för resan, försöka undvika tät trafik och försöka se vad som händer i trafikmiljön så långt fram som möjligt. En något längre färdväg är bättre än en färdväg med många stopp.

Till höger ser du en lista över saker du kan göra för att ha framförhållning i trafiken och undvika onödiga stopp, ryckig körning och också onödiga utsläpp. • Håll avstånd så du inte påverkas av ryckigheter i en bilkö
 • Sakta in i tid när du närmar dig en vägkorsning där det står bilar och väntar så kanske du slipper stanna
 • Använd motorbromsen för att anpassa hastigheten före korsningar, cirkulationsplatser och trafiksignaler
 • Anpassa farten till övrig trafik när du ska in i en cirkulationsplats så att du om möjligt kan undvika att stanna
 • Utnyttja flera körfält för att hålla jämn fart, men undvik slalomkörning
 • Anpassa farten innan trafiksignaler så du slipper stanna

Motorvärmare

Varje kallstart av bilen innebär ökad bränsleförbrukning och ökade avgasutsläpp. Med motorvärme kan du spara upp till 1 deciliter bränsle vid varje körning och under en resa på 6 km kan du minska utsläppen med 50-80% om du använt motorvärmare.

Använd motorvärmare rätt genom att koppla in den 1,5 timme vid temperatur under -15 grader, 1 timme vid temperatur upp till 0 grader och 20 minuter vid temperatur upp till +10 grader. Använd gärna timer, går motorvärmaren längre än den rekommenderade tiden uppstår onödig energiförbrukning.

Serva bilen regelbundet

Tänk på att serva bilen regelbundet och kolla däcktrycket. Regelbunden service av din bil kan minska bränsleförbrukningen med 5-10%. Serva bilen enligt instruktionsboken. Byt oljor och filter och se till att motorn är ren.

Däcktrycket kan minska bränsleförbrukningen med mer än 5% samtidigt som däcken håller betydligt längre och bilens köregenskaper förbättras. Kontrollera därför lufttrycket vid varannan tankning. Fyll gärna 10-15% över det rekommenderade däcktrycket.