Rätt däck

Oavsett vilka däck du valt så kommer partiklar att slitas från dem när du kör. Men du kan välja däcktyper som består av mer eller mindre miljöfarliga ämnen som sedan hamnar ute i naturen. Ett exempel på miljöfarligt ämne är cancerogena HA-oljor. I däck blir de förbjudna i EU från år 2010. De flesta däckmärkena har redan fasat ut dem i vinterdäcken och allt fler tillverkare erbjuder sommardäck utan HA-oljor.

Välj rätt däck

Det finns mycket att lära om däck och fälgar. Ett exempel är att däck innehåller miljöfarliga ämnen som cancerogena HA-oljor. Dessa ämnen förbjöds i EU från år 2010, och de flesta däckmärkena har fasat ut dem i vinterdäcken och även sommardäck tillverkas numera i princip helt utan HA-oljor.

Det finns möjlighet att gå ett steg längre och välja Svanen-märkta däck. Svanen ställer krav på lågt rullmotstånd, låg ljudnivå, miljöanpassat råmaterial och miljöanpassad produktion. Däcken innehåller inga HA-oljor i slitbanan och ställer höga krav på säkerhet och livslängd. Dessutom ska däcket gå att återvinna.

Däcktyper

Några saker du kan göra för att förbättra miljön är att tänka på vilken typ av däck du använder. Ta till exempel reda på med vilka tillverkningskrav däcket produceras, innehållet av tungmetaller och rullmotståndet i däcket. Du kan också kontrollera lufttrycket i däcken: Ett däck med rätt lufttryck och lite rullmotstånd orsakar inte lika mycket bränsleförbrukning. Sist men inte minst är det viktigt att du återvinner dina däck på ett miljövänligt sätt! Flera av våra bemannade OKQ8-stationer runtom i landet har en plats avsedd för däckåtervinning. Det finns ett producentansvar för dem som säljer däck, så lämna tillbaka dina uttjänta däck där du köpt dem. Då omhändertas de och återvinns på ett miljövänligt sätt.

Snabb fakta om olika däcktyper

Dubbfria vinterdäck

Dagens dubbfria vinterdäck är speciellt anpassade för nordiskt klimat och fungerar utmärkt för de flesta av landets bilister. De är till och med många gånger bättre än dubbade däck, oavsett om du kör på vägar med lössnö, packad snö eller rå is. De gånger dubbade däck fungerar bättre är på ren, blank eller våt is. Men med rätt fart och god framförhållning klarar sig de flesta utmärkt med dubbfria däck.

Värt att veta om dubbdäck

Dubbdäck bidrar till grövre partiklar i PM10-registret (2,5-10 mikrometer). Dessa är tydligare kopplade till astma och luftvägsbesvär än mindre partiklar. En del forskning pekar på att de mindre partiklarna (under 2,5 mikrometer) har en tydligare koppling till dödlighet och hjärt-kärlsjukdomar. En mindre andel av dessa partiklar kan komma från dubbdäcksslitage. De allra minsta kommer från bl.a. förbränning.

Däck utan HA-olja

Den ojämförligt största miljörisken med däck utgörs av de högaromatiska oljorna (HA-oljorna). Oljorna är giftklassade för sin cancerrisk när de frigörs vid körning samt för naturen då gifterna är svåra för miljön att bryta ned. De har dessutom en förmåga att lagras i biologiskt material. Välj därför i största möjliga mån däck som inte innehåller dessa HA-oljor. Här hittar du mer bra information om däck.