El som drivmedel

Vi vill förenkla för dig som vill köra på el. Här har vi samlat vanliga frågor kring el som drivmedel för att reda ut begreppen. 

Olika typer av elbilar

Det finns tre typer av elbilar på marknaden idag - rena elbilar, laddbara hybrider och hybrider. Vi reder ut vad som är skillnaden. 

Olika laddmöjligheter

Det finns många olika val av laddningsmöjligheter och ibland är det inte helt lätt att veta hur och var man ska ladda. Här förklarar vi skillnaderna mellan några olika typer av laddning.

El, framtidens drivmedel?

Som trenden ser så kommer en stor del av alla fordon att vara eldrivna redan om några år. I vår framtidsvision vill vi kunna stötta denna utveckling genom att expandera vårt erbjudande inom elbilsladdning. 

 

Olika typer av elbilar

Tekniken inom elbilsladdning är i framkant och antal sålda elbilar och laddhybrider växer otroligt snabbt. Idag finns det tre olika typer av elbilar på marknaden - rena elbilar, laddbara elhybrider och elhybrider.

 

EV - Electric Vehicle

 

 • Elmotor
 • Stort batteri
 • Laddningsbar
 • Ca 30-50 mils räckvidd
PHEV - Plug in Hybrid Electric Vehicle

 

 • Elmotor och förbränningsmotor
 • Mellanstort batteri
 • Laddningsbar
 • Ca 3-6 mils räckvidd vid ren eldrift
HEV - Hybrid Electric Vehicle

 

 • Elmotor och förbränningsmotor
 • Litet batteri
 • Ej laddningsbar
 • Ca 2 km räckvidd vid ren eldrift

Var kan jag ladda min elbil?

Ladda hemma

Villa eller hus

Ungefär 90% av all laddning sker hemma eller på arbetsplatsen. När du laddar din bil genom en laddbox istället för vanligt eluttag går det snabbare och är dessutom betydligt mer säkert. Fördelarna med en laddbox hemma är alltså att du laddar snabbare och mer effektivt. Laddning med Mode 2-kabeln som medföljer bilen i vanliga vägguttag begränsar laddningen. En laddbox är dessutom mer säker på det sättet att den stoppar laddningen när batteriet är fullt och den kommunicerar även eventuella fel.


Hyresrätt/bostadsrätt

Många hyres- och bostadsrättsföreningar väljer idag att skaffa laddningsmöjligheter till sina medlemmar. En förening med laddplatser kan dessutom bli mer attraktiv för framtida lägenhetsköpare.

Ladda publikt

Destinationsladdning

Destinationsladdning passar dig som behöver ladda i några timmar eller över natten. Destinationsladdare finns oftast placerade vid exempelvis köpcentrum, restauranger och hotell och kan beskrivas som en eller flera hemmaladdare som är installerade i en publik miljö. Dessa laddare laddar bilen via växelström.


Snabbladdning

Snabbladdare finns på bland annat 40-tal av OKQ8s stationer. Du kan se var dessa finns placerade genom att använda vår stationssök här. Snabbladdare laddar batteriet via likström och det kräver ett visst typ av uttag.

Ladda-hemma-stöd

Under 2018 införde regeringen ett särskilt ladda-hemma-stöd för att göra det enklare och mindre kostsamt för hushåll att installera laddboxar vid hemmet. Bidraget ges som ett engångsbelopp med högst 50 procent av de bidragsberättigade kostnaderna och högst 10 000 kronor per fastighet. 

Bidraget gäller max en gång per fastighet och ansökan ska göras efter att laddboxen har installerats, dock senast sex månader efter att installationen har skett. Ansökan görs av den som äger och/eller nyttjar laddboxen. Läs mer i vår guide för ladda-hemma-stöd. Ni kan ansöka på Naturvårdsverkets hemsida här. 

Beställ laddbox

Vi erbjuder:


 • Snabb och säker laddning
 • Rådgivning och installation
 • Lösning som uppfyller kravet för ladda-hemma-stödet
 • Konkurrenskraftigt pris

OKQ8 Elbilsladdning

Det ska vara enkelt att ladda sin elbil. Därför erbjuder vi möjlighet till laddning var du än befinner dig – hemma, på arbetsplatsen och på resan.

Är du företagskund?

Vi har tagit fram ett brett utbud av produkter och tjänster inom elbilsladdning som kan anpassas efter just ditt företags specifika behov.

Ladda-hemma-stöd

Minska dina kostnader med ladda-hemma-stödet. Du kan få upp till 50% av dina kostnader för installation av laddbox. Alla våra laddboxar uppfyller kraven för Ladda-hemma-stödet. Läs mer i vår guide eller kontakta oss så hjälper vi dig genom ansökningsprocessen. 

Vill du veta mer?

Ring 020 - 65 65 65 

Öppettider 8.30-17.00 alla helgfria vardagar

Eller kontakta oss via vårt formulär här.

FAQ

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om elbilsladdning.