Inspirerande läsning

Här hittar du inspirerande läsning med fokus på bilen, miljön och allt som hör resande till.

 

 

Hur mycket kostar det att ladda en elbil?

Elpriset och drivmedelskostnaderna har varit i ropet den senaste tiden. För de som kör eldrivet är debatten dubbelt intressant. Vad kostar det egentligen att ladda sin elbil? Kan det vara dyrare än att köra på bensin eller diesel?

Ändra dina vanor och spara el

Ljusslingor, elljustakar och utomhusbelysning, har du koll på din elförbrukning inför julen och på vad som drar mest el hemma hos dig? Om svaret är nej så kan vi lugna dig med att du är långt ifrån ensam. Därför har vi tagit fram smarta tips på vad du kan göra för att minska din elförbrukning.

Därför måste du planera däckbytet extra noga

Behöver du nya vinterdäck i år?  Vår verkstadschef Robert ger dig tipsen på hur du vet om det är dax för byte. För i år kan det bli däckbrist och då är det bra att ha god framförhållning.

Så bra är de nya supersnabbladdarna

Ladda elbilen normalt, snabbt – eller supersnabbt. Men vad innebär egentligen de olika laddhastigheterna?
Här reder vi ut begreppen kring de alternativ som finns på marknaden idag.

Checklista för semester med elbil

Gör resan smidigare. Planera semestern med elbil noga och få en mer avslappnad sommar. Här är några tips för hur du gör bilen redo innan avfärd – och håller både den och passagerarna fräscha under hela resan.

Därför ska du använda laddbox till elbilen

Laddar du elbilen direkt i vägguttaget? Det kan vara lockande, men innebär också risker. Här är några saker du bör känna till innan du pluggar in kontakten.

Här inviger Erik de nya supersnabbladdarna

De sex laddpunkterna, som är en del i det som ska bli Sveriges största nätverk av supersnabbladdare, är nu invigda på OKQ8 i Kungsbacka.
Något som välkomnas av elbilsentusiasten Erik Strömberg.

Fågelbajs fräter på lacken

Snart är 150 miljoner flyttfåglar tillbaka! Din egen bil kommer förstås få sin beskärda del av all denna fågelspillning. Frågan är bara hur länge du kommer låta den sitta kvar?

Kommer att göra livet smidigare för alla elbilsägare i Sverige

Inom en snar framtid kommer det finnas 800 nya supersnabbladdare med 150 kW effekt på OKQ8-stationer över hela Sverige.
En storsatsning som välkomnas av Karlstadsbon Lars Jonsson.

Långresa med elbil – så gör du den smidigare

Dags för en lång semestertur med elbilen?

Så här kan du få resan att flyta på så bra som möjligt – utan räckviddsångest.

Går du i elbilstankar?

Fler och fler väljer att skaffa elbil. Sedan förra året har antalet laddbara bilar längs våra svenska vägar ökat med hela 54%. Samtidigt känner många att det är ett svårt beslut med många frågetecken. Vi vill göra det enklare för dig att bestämma dig, så vi har samlat svaren på några av de vanligaste frågorna här. 

6 tips inför däckbytet

Det är mycket att ha koll på när det kommer till däckbyte oavsett om du bara ska byta eller köpa nya däck. Här har vi har samlat lite olika tips på vad som kan vara bra att tänka på när våren är i antågande och det är dags för sommardäck, som hjälper dig att spara både pengar och minska ditt klimatavtryck.  

Så åker din hund säkert i bilen

Klart att alla i familjen ska med på semestern. Men vad gäller egentligen och hur ger man sin hund en säker bilresa? Får man lämna hunden i bilen utan tillsyn? Får hunden vara lös i bilen?  Vi har samlat svaren på vad det är som gäller. 

Så blev Ulfs dieselbil klimatsmartare

Kör du dieselbil och vill minska ditt klimatavtryck snabbt och effektivt? Gör som Ulf Nilsson – som upptäckte alla fördelar med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100).

Så enkelt kan du minska klimatavtrycket från din dieselbil

Vill du fortsätta köra din dieselbil, och samtidigt minska växthhusgasutsläppen markant?
Här är allt du behöver veta om drivmedlet som gör din bil klimatsmartare – och var du kan tanka det.

Så kan Johan köra klimatsmartare – med sin dieselbil

Johan ville minska sina växthusgasutsläpp i tjänsten, utan att behöva skaffa en elbil.
Då upptäckte han den förnybara dieseln Neste MY Förnybar Diesel (HVO100).

Säker laddning hemma

90 % av all elbilsladdning sker i hemmet eller på arbetsplatsen där bilen står parkerad en längre stund. Att ha tillgång till en laddbox för att kunna ladda bilen snabbt och säkert är därför viktigt för elbilsägaren. Men vad ska man tänka på vid köp av en laddbox?

Tips inför bilsemestern

Vi har samlat några av våra bästa restips inför semestern oavsett vart du är på väg. Ett tips är att göra ett badstopp, vilket passar extra bra för de som har lite myror i brallan. Så se till att packa badkläderna och handdukarna lätt tillhands när det är dags för ett dopp.

Vanligt missförstånd vid bilservice

Är du en av de som vanemässigt bokar tid på märkesverkstaden när det är dags att serva bilen? Du är inte ensam. Men allt fler upptäcker att det inte är nödvändigt.

Värmare kan skada miljön

Bränsledrivna extravärmare gör att bilen snabbt blir varm men deras utsläpp är ett förbisett problem. Naturskyddsföreningen riktade redan förra året hård kritik mot finessen kring bränsledrivna extravärmare som gör att bilen snabbt blir varm. Hur mycket släpper egentligen dessa värmare ut?

Vilket bilägande passar dig bäst?

Allt fler funderar på om det bästa verkligen är att äga en bil själv. Men det kan vara krångligt att orientera sig i de olika formerna av ägande, delande, hyrande och poolande. Vi reder ut de olika formerna av bilägande som finns, så att du se vilket som passar just dig bäst.

Nu blir det enklare att återvinna

Avfallshanteringen är en viktig del i vårt arbete för ett hållbart samhälle. Därför genomför vi nu en omfattande granskning av allt vårt avfall, hur vi hanterar det och vilka förändringar som måste göras för att kunna ta hand om avfallet på ett bättre sätt. 

Hälften struntar i varningslampan

Väljer du att ignorera varningslampor som tänds på bilens instrumentpanel? En brittisk undersökning visar att du i så fall inte är ensam. Mindre än hälften av bilförarna åtgärdar uppdykande problem omedelbart.

Att köra med släpvagn

Lövhögar, flyttlass, Blocket-köp och byggmaterial. Att hyra släpvagn är ett smidigt sätt att frakta saker när bagageutrymmet inte räcker till. Men har du koll på vad man ska tänka på när man ska köra med släp?

Vanliga frågor om fossilfri diesel

Nu kan du köra helt fossilfritt i en vanlig dieselbil – tack vare drivmedlet Neste MY Förnybar Diesel (HVO100). Men hur bra är det för miljön, funkar det i alla bilar och vad kostar det? Här är några av de vanligaste frågorna om det förnybara drivmedlet, och expertens svar.

 

Fossilfri på fem minuter

Han ville göra sitt bilkörande mer hållbart - men utan att behöva byta ut sin dieselbil. Och för ett år sedan hittade Tobias Scharin den perfekta lösningen.