Läsvärda artiklar

Här skriver vi om det som berör dig som bilist och bilintresserad. Det kan vara allt mellan himmel och jord, men du kan lita på att det är spännande läsning.

Ny krockkudde hindrar huvudkrock

Trodde du krockkuddar bara sitter i ratt och instrumentbräda? Nu kommer en ny typ av krockkudde som ska förhindra att de som färdas i framsätet krockar med varandra.

Bilbältesanvändningen ökar

Jönköpingsbor, hallänningar och stockholmare är bäst i Sverige på att använda bilbältet. Det visar en undersökning av 350 000 personers bältesanvändning som NTF gjort. Sämst på att använda bilbältet är män i glesbygd. 

 

Självkörande bilar

Varannan beredd att testa självkörande bil.

Stulna bilar hamnar utomlands

70 – 90 procent av de nästan 3500 bilar som stals under första halvåret i år fördes utomlands av internationella stöldligor enligt en rapport från Trygghetskommissionen. 
Det överlägset mest stulna bilmärket var Volvo.

Nya filer för grön och säker trafik

Bilar som går på el eller kör av sig själva får egna filer. Försök med nya körfält ska snart vara igång.

Nytt eller begagnat? Så väljer svenska bilköpare.

Begagnatspecialisten Kamux har genomfört en konsumentundersökning som svarar på hur svenska bilägare tänker kring sitt nästa bilköp. Generationsklyftan är stor och visar tydligt att pensionärer väljer nytt före begagnat samtidigt som ungdomar tar ett större ansvar för miljön.

Vi blir sämre på att hålla hastigheten

Förra året körde var tredje bilist för fort. Och allra värst är det på 40-sträckorna.

En ljus framtid

Antalet solcellsanläggningar i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren och antalet nya anläggningar spås öka raketartat.  Men vad innebär det egentligen och vad bör man tänka på?

Sveriges polishundar får ny bil

Specialbyggda Volkswagen Amarok ska nu transportera de fyrbenta representanterna i svenska poliskåren.

Sverige köper kombi

Svenska bilkonsumenter föredrar stora och rymliga bilar. I undersökningen ”Sverige köper bil” svarar 83 procent av de tillfrågade att ett stort bagageutrymme är bilens viktigaste egenskap. Vad mer är viktigt när svenskarna köper bil?

Bilen som säger var den ska

En svårighet med självkörande fordon är att få dem att samspela med den övriga trafiken men brittiska forskare kan ha funnit en lösning. Genom att projicera bilder på marken framför sig kan den självkörande bilen berätta för omgivningen vad den tänker ta sig för.

Biltillverkare botar åksjuka

Framtidens självkörande bilar ställer nya krav på biltillverkarna. Bland annat kommer passagerarna att vilja läsa och arbeta vid skärm under resan, utan att för den skull drabbas av åksjuka och bli illamående.

Allt fler nyckellösa bilstölder

Så kallade ”relä-attacker” ökade markant under 2018. Tjuvarna fångar upp bilnyckelns signal och kan med hjälp av den stjäla eller låsa upp bilen. För att skydda dig ska du stoppa bilnyckeln i plåtburk.

Vad sjunger du i bilen?

Det har ju länge varit en gammal sanning att de flesta helst sjunger i duschen. I en ny undersökning som OKQ8 tagit fram, kan vi äntligen slå hål på den myten. När svenskarna tar sig ton, gör de det helst i bilen. Faktum är drygt 40 procent av alla svenskar (43%) uppger att de ofta sjunger när de är ute och kör.

Färgerna som skrämmer

Svårt att sälja din gamla bil? Du kanske valde fel färg! En majoritet av svenskarna skulle enligt en Sifo-undersökning välja bort en i övrigt bra bil – om de inte gillade färgen!

Läs i bilen och må bättre

Visste du att hälsan påverkas positivt av läsning? Tyvärr har många av oss svårt att hitta tid för lässtunden. Men läsning är inte längre vad det brukade vara. Med hjälp av e-böcker och ljudböcker är det lättare att hitta tiden som saknas och du kan till exempel lyssna på en bok i bilen.

Bildskärmar suddar bort den blinda fläcken

Skymd sikt kan snart vara ett minne blott då ny teknik trollar bort vindrutestolparna. Innovationen höjer säkerheten för bilister såväl som för oskyddade trafikanter och bilindustrin är mycket intresserad.

Avgiften som är lätt att glömma

Allt fler missar att betala sin trängselavgift i tid. Transportstyrelsen ser tendenser till att påminnelserna ökar i såväl Stockholm som Göteborg. En anledning tros vara att man övergått till att skicka en allt större andel av sina fakturor som digital post.

Är frukosten svenskarnas viktigaste mål?

Det brukar sägas att frukosten är dagens viktigaste mål, men hur väl stämmer det egentligen in på den moderna svensken och dennes matvanor? Och hur mycket skiljer sig våra vanor mellan åldrarna och var vi bor?

Vilka betalar mest

Hur mycket man är beredd att betala för sin bil varierar kraftigt över landet. Statistik från bilförsäljningssajten Wayke visar att priset på genomsnittsbilen skiljer nästan 90 000 kronor mellan toppen och botten på listan.

Den uppkopplade bilen

Internetuppkoppling, mobiltelefonappar och avancerad röststyrning. Redan i dag kan våra bilar mycket mer än många ägare förstått och runt hörnet väntar ännu fler funktioner för bättre service och högre säkerhet.

Ljusare tider för bilbelysning

Nu revolutionerar intelligent LED-teknik och laserprojektorer den eftersläntrande utvecklingen av bilbelysning. En behövlig utveckling, inte minst för oss i norr.

Det rätta virket

Konceptbilen Biofore visar inte några stora nyheter i väghållning, komfort eller motorteknik. Den stora skillnaden från andra bilar är istället att den är byggd av trä.

Svensken på insidan

Du har säkert vilat blicken på ett verk signerat Fredrik Backman - utan att ens veta om det. Han är den svenske designern som formgivit förarmiljön i flera Opelmodeller, nu senast Grandland X.

Snö - ett problem för självkörande bilar

De första självkörande bilarna kommer inte att fungera vintertid.

Milda hybrider kommer seglande

Vad är en mildhybrid? Vi tittar närmare på möjligheter, utmaningar och köregenskaper i de nya biltyperna.

40 det nya 50

Snart blir vägarna långsammare. Bashastigheten i tätort stryps, enligt ett nytt förslag, från 50 till 40 km/tim. Fartsänkningar på landsväg är också att vänta.

Guide – Så fungerar telefonspegling

Låt telefonen ligga. Styr de viktigaste funktionerna med bilens mediasystem istället.

Änglavakt flyttar in

Resan mot den självkörande bilen är påbörjad. I framtida Toyotabilar kommer det att installeras såväl en chaufför som en skyddsängel.

Provkörning Volvo XC40

Med nya XC40 siktar Volvo mot välbeställda yngre stadsbor världen över.

Klättrande maskin ger fri väg

En svensk uppfinning ska göra slut på trafikstörningar vid vägarbeten. Genom att klättra över räcken kan maskinen göra underhåll utan att vara i vägen.