Läsvärda artiklar

Här skriver vi om det som berör dig som bilist och bilintresserad. Det kan vara allt mellan himmel och jord, men du kan lita på att det är spännande läsning.

Automatiska bullerböter i Paris

Fransmännen har förklarat krig mot bullriga bilar och motorcyklar. Ett nytt automatiskt övervakningssystem ska stävja ofoget. 

Så enkelt kan du minska klimatavtrycket från din dieselbil

Vill du fortsätta köra din dieselbil, och samtidigt minska växthhusgasutsläppen markant?
Här är allt du behöver veta om drivmedlet som gör din bil klimatsmartare – och var du kan tanka det.

Assistanssystem kan ge falsk trygghet

Avancerade säkerhetssystem som autobroms, adaptiv farthållare och filhållningsassistans kan invagga föraren i falsk trygghet som i värsta fall ger större risk att dödas vid en trafikolycka.

Så kan Johan köra klimatsmartare – med sin dieselbil

Johan ville minska sina växthusgasutsläpp i tjänsten, utan att behöva skaffa en elbil.
Då upptäckte han den förnybara dieseln Neste MY Förnybar Diesel (HVO100).

Allt fler kör upp med automat

De senaste årens försäljningsframgångar för automatlådor får konsekvenser för körkortsutbildningen.

Så blev Ulfs dieselbil klimatsmartare

Kör du dieselbil och vill minska ditt klimatavtryck snabbt och effektivt? Gör som Ulf Nilsson – som upptäckte alla fördelar med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100).

Vill du köra med förnybar diesel? Så enkelt är det!

Har du en dieselbil och funderar på att gå över till ett fossilfritt bränsle, men oroar dig för hur det kan påverka bilen och dess garanti? Nu behöver du inte fundera längre, här reder vi ut begreppen och vad som egentligen gäller.

Bilbrotten ökar

Trots att coronapandemin bröt ut under förra året och gränserna mellan många länder stängdes tog biltjuvarna knappast semester. 

Självkörande bil undviker olyckor

En studie från företaget Waymo som utvecklar självkörande bilar i USA, visar att autonoma bilar kan bli viktiga för att öka trafiksäkerheten och undvika allvarliga olyckor.

Rekordmånga förlorade körkortet

Förra året blev över 40 000 bilister av med körkortet. Det är 13 procent fler än året innan och fler än någonsin tidigare, visar statistik från Transportstyrelsen.

Mobilen blir framtidens bilnyckel

Några biltillverkare erbjuder redan möjligheten att låsa upp och starta bilen med en iPhone som nyckel. Nu kommer fler att kliva på tåget sedan även mobiltillverkaren Samsung lanserat sin variant på temat. 

Hälften struntar i varningslampan

Väljer du att ignorera varningslampor som tänds på bilens instrumentpanel? En brittisk undersökning visar att du i så fall inte är ensam. Mindre än hälften av bilförarna åtgärdar uppdykande problem omedelbart.

Mobilapp lyssnar efter missljud

Även bilverkstaden blir allt mer digitaliserad. Med hjälp av artificiell intelligens och en mobiltelefon kan dagens mekaniker hitta motorfel tack vare de missljud som uppstår.

Hastighetsstöd blir lagkrav

Om ett år införs krav på att alla nya bilar måste ha en funktion som underlättar för föraren att följa gällande hastighetsbegränsning. Systemet kallas ISA och enligt EU ska det minska antalet dödsolyckor med 20 procent.

Återvunnen miljövinst

Biltillverkarna satsar allt mer på att använda återvunna material för att minska nya bilars klimatavtryck. Sedan tidigare har vi sett återvunnen plast i detaljer som stötfångare och lister. Nu visar flera bilmärken också hur man kan använda återvunna material i sin inredning. 

Digital polis haffar fler trafikbrottslingar

Med ny teknik kan polisen bötfälla betydligt fler bilister som kör för fort. Nu märks det i statistiken.

Upptäck Sveriges vackraste vägar

I en stor undersökning har nu Sveriges vackraste väg blivit korad. Kampen om topplaceringarna stod mellan kustvägen Österlen, Ullånger–Höga kustenbron, Gränna-Omberg och kustvägen i Bohuslän. Och det slutade med en överlägsen vinnare. Kolla in topplistan och se efter om ”rätt” vägsträcka vann.

Gräs från vägkanten blir biogas

I ett nytt projekt ska det gräs som slåttras längs vägkanter omvandlas till biogas. Projektet ska kunna minska de totala koldioxidutsläppen med 700 ton under tre år.

Naturen sätter billacken på prov

Spillning från fjäderfän är inte bara en ful syn – avföringen kan också vara skadlig för bilens lackering.

Nu blommar det längs asfalten

Vägkanten har visat sig bli en fristad för blommor och grönt i dessa tider när våra ängsmarker försvinner mer och mer. Ju äldre vägen är desto bättre för växterna.

Att köra med släpvagn

Släpvagn är ett smidigt sätt att frakta saker när bagageutrymmet inte räcker till. Från flyttlass och lövhögar till båtar som behöver komma i sjön. 

Aldrig mer punktering

Framtidens däck kommer att läka sig självt vid punktering, kan ändra färg med hjälp av en mobiltelefon och när det blivit utslitet är det bara att fylla på med mer gummi via en kapsel flytande gummiblandning i hjulets nav. 

Aktiva solskydd gör framtiden bländfri

Bilens solskydd är en 95 år gammal uppfinning som nu kan få en avgörande uppdatering. Med smart teknik och artificiell intelligens blir framtiden bländfri utan att sikten försämras.

Säker laddning hemma

90 % av all elbilsladdning sker i hemmet eller på arbetsplatsen där bilen står parkerad en längre stund. Att ha tillgång till en laddbox för att kunna ladda bilen snabbt och säkert är därför viktigt för elbilsägaren. Men vad ska man tänka på vid köp av en laddbox?

2020 - året då elbilarna får sitt stora genombrott

Nya skatteregler och tuffa utsläppskrav på EU-nivå öppnar för att elbilarna i år får sitt verkliga genombrott i Sverige.

Svenskarnas kaffevanor

Det är ingen myt att svenska folket älskar sitt bryggkaffe. I en ny undersökning som OKQ8 tagit fram, får vi det svart på vitt. Nästan hälften (46 %) vill helst ha kaffet svart, utan mjölk. 

Ny krockkudde hindrar huvudkrock

Trodde du krockkuddar bara sitter i ratt och instrumentbräda? Nu kommer en ny typ av krockkudde som ska förhindra att de som färdas i framsätet krockar med varandra.

Bilbältesanvändningen ökar

Jönköpingsbor, hallänningar och stockholmare är bäst i Sverige på att använda bilbältet. Det visar en undersökning av 350 000 personers bältesanvändning som NTF gjort. Sämst på att använda bilbältet är män i glesbygd. 

 

Självkörande bilar

Varannan beredd att testa självkörande bil.

Stulna bilar hamnar utomlands

70 – 90 procent av de nästan 3500 bilar som stals under första halvåret i år fördes utomlands av internationella stöldligor enligt en rapport från Trygghetskommissionen. 
Det överlägset mest stulna bilmärket var Volvo.

Nya filer för grön och säker trafik

Bilar som går på el eller kör av sig själva får egna filer. Försök med nya körfält ska snart vara igång.

Nytt eller begagnat? Så väljer svenska bilköpare.

Begagnatspecialisten Kamux har genomfört en konsumentundersökning som svarar på hur svenska bilägare tänker kring sitt nästa bilköp. Generationsklyftan är stor och visar tydligt att pensionärer väljer nytt före begagnat samtidigt som ungdomar tar ett större ansvar för miljön.

Vi blir sämre på att hålla hastigheten

Förra året körde var tredje bilist för fort. Och allra värst är det på 40-sträckorna.

En ljus framtid

Antalet solcellsanläggningar i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren och antalet nya anläggningar spås öka raketartat.  Men vad innebär det egentligen och vad bör man tänka på?

Sveriges polishundar får ny bil

Specialbyggda Volkswagen Amarok ska nu transportera de fyrbenta representanterna i svenska poliskåren.

Sverige köper kombi

Svenska bilkonsumenter föredrar stora och rymliga bilar. I undersökningen ”Sverige köper bil” svarar 83 procent av de tillfrågade att ett stort bagageutrymme är bilens viktigaste egenskap. Vad mer är viktigt när svenskarna köper bil?

Bilen som säger var den ska

En svårighet med självkörande fordon är att få dem att samspela med den övriga trafiken men brittiska forskare kan ha funnit en lösning. Genom att projicera bilder på marken framför sig kan den självkörande bilen berätta för omgivningen vad den tänker ta sig för.

Biltillverkare botar åksjuka

Framtidens självkörande bilar ställer nya krav på biltillverkarna. Bland annat kommer passagerarna att vilja läsa och arbeta vid skärm under resan, utan att för den skull drabbas av åksjuka och bli illamående.

Allt fler nyckellösa bilstölder

Så kallade ”relä-attacker” ökade markant under 2018. Tjuvarna fångar upp bilnyckelns signal och kan med hjälp av den stjäla eller låsa upp bilen. För att skydda dig ska du stoppa bilnyckeln i plåtburk.

Vad sjunger du i bilen?

Det har ju länge varit en gammal sanning att de flesta helst sjunger i duschen. I en ny undersökning som OKQ8 tagit fram, kan vi äntligen slå hål på den myten. När svenskarna tar sig ton, gör de det helst i bilen. Faktum är drygt 40 procent av alla svenskar (43%) uppger att de ofta sjunger när de är ute och kör.

Färgerna som skrämmer

Svårt att sälja din gamla bil? Du kanske valde fel färg! En majoritet av svenskarna skulle enligt en Sifo-undersökning välja bort en i övrigt bra bil – om de inte gillade färgen!

Läs i bilen och må bättre

Visste du att hälsan påverkas positivt av läsning? Tyvärr har många av oss svårt att hitta tid för lässtunden. Men läsning är inte längre vad det brukade vara. Med hjälp av e-böcker och ljudböcker är det lättare att hitta tiden som saknas och du kan till exempel lyssna på en bok i bilen.

Bildskärmar suddar bort den blinda fläcken

Skymd sikt kan snart vara ett minne blott då ny teknik trollar bort vindrutestolparna. Innovationen höjer säkerheten för bilister såväl som för oskyddade trafikanter och bilindustrin är mycket intresserad.

Avgiften som är lätt att glömma

Allt fler missar att betala sin trängselavgift i tid. Transportstyrelsen ser tendenser till att påminnelserna ökar i såväl Stockholm som Göteborg. En anledning tros vara att man övergått till att skicka en allt större andel av sina fakturor som digital post.

Är frukosten svenskarnas viktigaste mål?

Det brukar sägas att frukosten är dagens viktigaste mål, men hur väl stämmer det egentligen in på den moderna svensken och dennes matvanor? Och hur mycket skiljer sig våra vanor mellan åldrarna och var vi bor?

Vilka betalar mest

Hur mycket man är beredd att betala för sin bil varierar kraftigt över landet. Statistik från bilförsäljningssajten Wayke visar att priset på genomsnittsbilen skiljer nästan 90 000 kronor mellan toppen och botten på listan.

Den uppkopplade bilen

Internetuppkoppling, mobiltelefonappar och avancerad röststyrning. Redan i dag kan våra bilar mycket mer än många ägare förstått och runt hörnet väntar ännu fler funktioner för bättre service och högre säkerhet.

Ljusare tider för bilbelysning

Nu revolutionerar intelligent LED-teknik och laserprojektorer den eftersläntrande utvecklingen av bilbelysning. En behövlig utveckling, inte minst för oss i norr.

Det rätta virket

Konceptbilen Biofore visar inte några stora nyheter i väghållning, komfort eller motorteknik. Den stora skillnaden från andra bilar är istället att den är byggd av trä.

Svensken på insidan

Du har säkert vilat blicken på ett verk signerat Fredrik Backman - utan att ens veta om det. Han är den svenske designern som formgivit förarmiljön i flera Opelmodeller, nu senast Grandland X.

Snö - ett problem för självkörande bilar

De första självkörande bilarna kommer inte att fungera vintertid.

Milda hybrider kommer seglande

Vad är en mildhybrid? Vi tittar närmare på möjligheter, utmaningar och köregenskaper i de nya biltyperna.

40 det nya 50

Snart blir vägarna långsammare. Bashastigheten i tätort stryps, enligt ett nytt förslag, från 50 till 40 km/tim. Fartsänkningar på landsväg är också att vänta.

Guide – Så fungerar telefonspegling

Låt telefonen ligga. Styr de viktigaste funktionerna med bilens mediasystem istället.

Änglavakt flyttar in

Resan mot den självkörande bilen är påbörjad. I framtida Toyotabilar kommer det att installeras såväl en chaufför som en skyddsängel.

Provkörning Volvo XC40

Med nya XC40 siktar Volvo mot välbeställda yngre stadsbor världen över.

Klättrande maskin ger fri väg

En svensk uppfinning ska göra slut på trafikstörningar vid vägarbeten. Genom att klättra över räcken kan maskinen göra underhåll utan att vara i vägen.