Allt fler kör upp med automat

De senaste årens försäljningsframgångar för automatlådor får konsekvenser för körkortsutbildningen. Allt fler avstår från att ta körkort för bilar med manuell växellåda. Det får körskolorna att ställa om.

Åtta procent av alla uppkörningar för B-körkort skedde med automatlåda 2014. 2020 hade den siffran stigit till 26 procent.
– Vi märker att det har blivit mycket större efterfrågan på automatlektioner, säger Benny Gunnarsson, vice ordförande på Sveriges trafikutbildares riksförbund, och konstaterar:
– Det kommer definitivt att bli vanligare. Det är tidens tand. Det finns ju inte en elbil eller hybrid som är manuellt växlad.

Fördelarna med automatkort är flera.
– Man kan köra miljövänligare fordon under utbildningen, så ur miljösynpunkt är det vettigt. Sedan blir det lite enklare, man kan koncentrera sig mer på trafiken i stället för att lära sig att växla, och därmed kan utbildningskostnaden för kunden bli lägre, säger Benny Gunnarsson.

Orolig för att körskolorna ska tappa intäkter är han dock inte.
– Kanske tar varje elev färre körlektioner men det kan också bli fler som tar körkort totalt sett. Och i framtiden kan det komma andra utbildningsbehov, till exempel om autonoma fordon.

För att möta övergången till automat överväger en del körskolor att lägga om utbildningen.
– Vissa funderar på att ändra upplägget så att alla börjar med automat och sedan längre fram i utbildningen, när man är mer bekväm i trafiken, så väljer man automat eller manuell, säger Benny Gunnarsson.

Samtidigt tycker många att det är bättre att ta manuellt körkort.
– Många föräldrar köper en bil med automat men när barnen ska ta körkort tänker man att det nog är bättre att ta körkort för manuell. Föräldrarna tänker att ungdomarnas första bil kanske blir manuell och att man kanske behöver manuellt körkort i jobbet. Den kulturen hänger fortfarande kvar, säger Benny Gunnarsson.

  

 

Text: Vi Bilägare

Foto: Maria Dahlin.