Ändra dina vanor och spara tusenlappar på elräkningen

Timpris istället för avtal med rörligt pris, effektiv julbelysning och nya tvättvanor. Här är några av de smartaste sakerna du kan göra i vinter för att minska dina elräkningar – och samtidigt stötta hela landets elförsörjning.

Har du koll på din elförbrukning och vilka saker i hemmet som drar mest energi?

Om du svarar nej är du långt ifrån ensam. Sedan kriget i Ukraina bröt ut – och utlöste en energikris över hela Europa – har allt fler blivit medvetna om hur känslig elmarknaden kan vara och hur det i slutändan slår mot dig som konsument.

I månader har rapporter om skyhöga elräkningar och oroliga privatpersoner och företag dominerat nyhetsflödena. När vi nu går mot vinter blir tips om uppvärmning och energisparande allt mer relevanta, och det finns många åtgärder du kan ta till redan idag för att sänka kostnader.

En av de bästa lösningarna för att få stenkoll på elräkningen är att byta till elavtal med timmätning. Vid ett avtal som har vanligt rörligt elpris kommer du att betala ett snitt av vad kostnaden per kilowattimme (kWh) varit under månaden, jämfört med timmätning där du betalar kostnaden i ögonblicket då du förbrukar elen.

 

Vi är en av ett fåtal aktörer på marknaden som erbjuder elavtal med timpris. Som kund hos oss på OKQ8 ingår även den smarta appen OKQ8 Hemma där du på ett smidigt sätt kan följa bostadens förbrukning i realtid. 

 

Timpris på elen öppnar upp en helt ny värld av planering, där du genom att ändra hemmets rutiner kan börja spara pengar direkt. Men vilka är egentligen de största energitjuvarna i hemmet, och vilka vanor bör du lägga om för att få ett mer energieffektivt hem?


Här kommer några tips:

 • Byt ut alla glödlampor till LED - även i julbelysningen

  Det kan tyckas vara en liten förändring, men faktum är att en LED-lampa drar upp till fem gånger mindre energi än en vanlig glödlampa. Att byta ut lamporna blir särskilt viktigt när vi närmar oss julen, som ju är en riktig belysningshögtid. När Sveriges Television jämförde förbrukningen mellan en adventsljusstake med glödlampor och en med LED upptäckte de att LED-ljusstaken var över 24 gånger billigare att driva från första advent till tjugondag knut. 

  Slå ut det över hushållets alla lampor så förstår du snabbt att det finns pengar att spara på belysningen.

 • Lägg om tvätt- och diskrutinerna - spara hundralappar

  De dyraste timmarna på dygnet är de så kallade topplasttimmarna, vanligtvis 8-9 och mellan 17-19, helt enkelt eftersom vi använder mest el i samhället då. Maten ska lagas, barnens kläder ska slängas i maskinen efter en lerig dag på förskolan och tv:n rullar för fullt.

  Men när vi sover kan elpriserna ibland vara en tiondel av vad de är på dagen och det här kan du med timpris utnyttja.

  De flesta moderna vitvaror har timerfunktioner, så att de kan startas när du sover. Särskilt stor skillnad gör det för dig med torktumlare, då det är en av hushållets absolut största energitjuvar. En torktumlare kan nämligen förbruka upp till 5 kWh per användning, vilket betyder att det kan kosta tiotals kronor under topplasttimmen.

  Att sänka värmen från 60 till 40 grader i tvätten sänker också energiåtgången med hela 33 procent.

  Och du, genom att hänga tvätten istället för att köra torktumlaren så förbrukar du ingen el alls!

  Både vid tvätt och diskning bör du tänka på att aldrig köra maskinerna halvfulla. Mindre fläckar eller enstaka tallrikar och bestick kan du enkelt vaska själv.

 • Sänk värmen i hushållet – särskilt vid resor

  När vi går mot allt kallare tider är det förstås lockande att vrida upp termostaten i bostaden, men enligt Energimyndigheten så förbrukas 5 procent mindre energi för varje grad du sänker värmen. Och när du inte ens är i hemmet är det ett enkelt val att låta huset stå kallare under en period. Med en app likt OKQ8 Hemma kan du enkelt styra en värmepump på distans och vrida upp temperaturen när ni är på väg hem igen.

 • Skippa bastun och långa duschar

  Att tina upp med en lång varm dusch eller ett bastubad efter en vintertur är förstås lockande, men bastun är en av de största energitjuvarna man kan ha i hemmet. På blott tio minuter har en snittbastu förbrukat en kilowattimme, vilket betyder att timmarna i värmen kan bli kostsamma när elen är som dyrast. En kort, varm dusch kan vara precis lika härlig och sparar dessutom väldigt mycket energi om man slår ut den på ett år.

  Du behöver inte heller strunta i vardagslyxen helt. Håll koll på elpriserna och passa på när de är som billigast helt enkelt!Vill du veta mer om vårt elavtal?