Återvunnen miljövinst

Biltillverkarna satsar allt mer på att använda återvunna material för att minska nya bilars klimatavtryck. Sedan tidigare har vi sett återvunnen plast i detaljer som stötfångare och lister. Nu visar flera bilmärken också hur man kan använda återvunna material i sin inredning.

Genom avancerade kemiska processer kan gammal plast förvandlas till fräscha nylonfibrer som sedan blir stolsklädslar och golvmattor i nya bilar. Econyl heter en textil av återvunnen plast som vi kommer att se i Jaguar Land Rovers kommande bilar. Detta som ett led i biltillverkarens plan om ett ökat hållbarhetstänk i produktionen.

Att tillverka econyl reducerar koldioxidutsläppen med 90 procent jämfört med att tillverka textil på helt nya råvaror. Det är utvecklat av italienska fiber- och polymerföretaget Aquaful och görs på överblivna tygbitar från klädproduktion, avfallsplast och fisknät som dumpats i haven, så kallade spöknät. 10 000 ton producerat återvunnet nylongarn ersätter 70 000 tunnor råolja och ger en koldioxidbesparing på 65 100 ton uppger företaget. 

Att använda återvunnet material i bilar görs på flera håll. Bland annat använde sig Volvo av gamla fisknät i sin specialversion V90 Cross Country, Ocean Race. I Volvo XC40 är insidan på dörrarna täckta i tyg från återvunna PET-flaskor och Polestar planerar använda sig av avfall i form av såväl gamla fisknät som kork och pantflaskor i kommande modellen Precept.

Text: Vi Bilägare
Foto: Jaguar Land Rover