Att köra med släpvagn

Lövhögar, flyttlass, Blocket-köp och byggmaterial. Att hyra släpvagn är ett smidigt sätt att frakta saker när bagageutrymmet inte räcker till.

Det finns många olika typer av släp för olika ändamål. Välj ett släp som passar det du ska frakta. Tumregeln är att inget får ligga löst, oavsett om du har ett öppet släp, gallersläp eller ett med kåpa. Om en tung fåtölj står löst i ett släp med kåpa kan den åka omkring om du gör en hastig inbromsning, vilket både kan påverka bromssträckan och få vagnen att kränga.

Alla bilar som har en dragkrok får dra en släpvagn med en totalvikt på 750 kilo. Därför är det viktigt att kolla vikten på vagnens konstruktion som oftast finns på släpets axel. På så vis kan du räkna ut hur mycket du får lasta. Väger släpet 300 kilo får du exempelvis lasta 450 kilo. Det kan vara lite svårt att räkna ut vikten på lasten, så är du osäker – åk två vändor i stället. 

Glöm inte, du får inte köra mer än 80 km/h med släp. Gör du det ökar risken för att släpet får sladd. Här kommer en liten guide som underlättar när du ska hyra och köra med släpvagn.

Guide – Så kopplar du på släpet

Kontrollera följande innan du åker:
Att kopplingen fäster ordentligt på dragkulan.
Att säkerhetsvajern är fäst i öglan under bilen.
Se till att elkabeln mellan släp och bil fungerar. Efter att du satt i kontakten kontrollerar du att alla lampor på släpet fungerar som de ska.
Hissa upp stödhjulet och se till att det sitter fast ordentligt

Guide – Backa med släp

Öva
Öva först att backa rakt bakåt. Håll låg hastighet, du ska glida fram/bakåt med släpet. 
Använd speglarna mycket för god uppsikt och gör bara små rattrörelser. Håll ratten i nederkant för att undvika stora utslag på ratten.

Backa runt hörn
Att backa med släp blir spegelvänt, när du svänger höger åker släpet åt vänster. Tänk dig att ratten är släpet – den övre delen av ratten är fram på släpet och den nedre delen av ratten är bak på släpet.
Kör fram ordentligt så att släpet står rakt. Håll låg hastighet och god uppsikt i speglarna. Korrigera med små rattrörelser så att släpet hamnar rakt.

Börja om
När släpet hamnar fel, börja om i stället för att försöka korrigera. Det är enklare att åka fram några meter och räta ut släpet än att försöka räta ut det medan du backar. 

Extratips
Ta med en kompis. Det kan vara svårt att ha en uppfattning om hur långt släpet är. Det blir lättare med lite hjälp som kan guida från gatan.
Ta det lugnt och stressa inte.

Lycka till!

Hyr släp här.