Automatiska bullerböter i Paris

Fransmännen har förklarat krig mot bullriga bilar och motorcyklar. Ett nytt automatiskt övervakningssystem ska stävja ofoget.

Alla har vi väl någon gång retat oss på bullriga sportbilar eller motorcyklister som bränner runt i staden utan ljuddämpare? I Frankrike ser man så allvarlig på problemet att man utvecklat ett nytt system för att hitta och straffa bullriga trafikanter.

År 2019 monterade franska myndigheter upp en ”ljudradar” på en lyktstolpe i centrala Villeneuve-le-Roi, en stad nära Paris flygplats Orly. Syftet var att testa om tekniken fungerade. Nu, två år senare, kommer ljudsensorerna till fler städer. Gatorna i bland annat Nice, Lyon och Bron ska nu få ljudövervakning.

Efter ytterligare tester och juridiska klartecken är tanken att de som kör bilar och motorcyklar som låter för mycket automatiskt ska kunna bötfällas. Sensorerna mäter ständigt ljudnivån från trafiken. Om ett högljutt fordon kör förbi kan systemet känna av varifrån ljudet kommer, ta en bild och skicka hem en räkning till ägaren.

Högljudda bilar och motorcyklar har länge varit ett diskussionsämne i Frankrike. Didier Gonzales, borgmästare i Villeneuve-le-Rois, sa år 2019 att ”buller är det moderna livets fördärv och ett stort hälsoproblem”. Frankrike har en lagstiftning som begränsar fordonsbuller, men den har hittills varit svår att tillämpa i praktiken.

 

Text: Vi Bilägare