Bilbrotten ökar

Trots att coronapandemin bröt ut under förra året och gränserna mellan många länder stängdes tog biltjuvarna knappast semester. Antalet bilstölder och bilinbrott per 100 000 invånare ökade med åtta procent under 2020.

Bilbrotten har blivit vanligare i samtliga polisdistrikt utom ett, Region Väst. I Stockholmsområdet är ökningen hela 20 procent. 

Tittar vi på enskilda kommuner står det klart att bilbrotten är vanligast i storstadsområdena. Göteborg, Malmö och Stockholm drabbas hårt men det finns även vissa andra kommuner som sticker ut negativt, nämligen Timrå, Gävle, Västerås och Mjölby. Kommunen som är allra hårdast drabbat av bilbrott är Burlöv utanför Malmö, följt av Partille, Örkelljunga, Kungälv och Landskrona.

Å andra sidan finns det också flera kommuner med betydligt bättre siffror än snittkommunen. Dit hör till exempel Torsby, Hjo och Leksand.

En av anledningarna till att fler bilbrott anmälts förra året jämfört med 2019 är att stölderna av katalysatorer ökat explosionsartat, enligt Per Åkermark, som är operativ samordnare i polisområde Nord och lokalpolisområde Södra Roslagen.

Enligt honom användes ordet ”katalysator” i 210 olika polisanmälningar gällande bilinbrott under 2019. Förra året var den siffran 5 240.

– Vi ser en väldigt stor ökning av katalysatorstölderna. Det är besvärande att de ökar så mycket som de gör. Det är vissa ädelmetaller som tjuvarna vill åt: platinum, palladium och rodium, säger Per Åkermark.

Ett bilmärke som nämns ofta i de här sammanhangen är Toyota. En av orsakerna är att avgasreningen inte belastas lika hårt på en hybridbil och då kan metallerna finnas kvar under längre tid i katalysatorn. Bildelsstölderna begås ofta av internationella stöldligor som skeppar delarna utomlands.

Polisen har inte möjlighet att åka ut till alla som är drabbade av bildelsstölder, utan är beroende av att personer som ser något hör av sig med vittnesmål. Tidigare begicks brotten ofta nattetid men på senare tid har de även inträffat dagtid på stora parkeringsplatser. 

Vi har frihetsberövat gärningspersoner men långt ifrån så många vi vill och önskar. Vi behöver hjälp med att allmänheten och bilägarna är observanta och gör vad man kan för att skydda sin bil. Vid pågående brott, ring 112. Vill man lämna tips, till exempel folk som rekognoserar i området eller beter sig avvikande, då är det 114 14 som gäller.


Så försvårar du för biltjuven

• Har du ett garage, rensa ur det och ställ in bilen där. 
• Gärningsmännen rekar och kartlägger ofta området innan de slår till – håll utkik i området efter bilar du inte känner igen. 
• Det kan vara bra med ett hemlarm och eventuellt även med videoövervakning (inom lagens gränser).
• Rattkrycka, belysning, lås och larm försvårar för tjuven.
• Förvara inte nyckeln innanför dörren. Förvara den någon annanstans längre in i huset och gärna i en plåtburk eller liknande för att tjuvarnas störsändare inte får kontakt med huvudnyckeln.

 

 

Text: Vi Bilägare

Foto: Simon Hamelius