Biobränslet blev en succé: ”Minskar utsläppen markant”

Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) kan förvandla en dieselbil till miljöbil på bara en tankning. På OKQ8 har bränslet tack vare det blivit en jättesuccé sedan lanseringen. – Många blir väldigt glada när de får höra att vi har ett alternativ till fossil diesel, säger stationschefen Emma Bergkvist.

I februari 2019 tillträdde Emma Bergkvist som stationschef på OKQ8-stationen i Säffle. Under den tiden har hon och hennes anställda sett ett stadigt ökande intresse för bränslepumparna som är märkta Neste MY Förnybar Diesel (HVO100).

– Våra kunder och medlemmar är verkligen nyfikna. Många har hört talas om bränslet och kommer in för att få veta mer. Till exempel undrar många vad det egentligen är gjort av, och då berättar vi att det är ett fossilfritt bränsle som är tillverkat av restprodukter från bland annat livsmedelsindustrin, säger Emma.

”Elbilar passar inte allas körvanor, så många blir väldigt glada”
I närområdet finns det fyra tankstationer, men det är bara OKQ8 som erbjuder Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) till sina kunder. Eftersom Emmas station ligger nära E45 så är det väldigt många kunder som passerar dagligen, och allt fler av dem har börjat välja det fossilfria bränslet till sina bilar.

– Elbilar passar inte allas körvanor, och många blir väldigt glada när de får höra att vi kan erbjuda ett alternativ till diesel, som sänker CO2e-utsläppen markant. 

Miljövänlig diesel, fossilfri diesel, tanka miljövänligt

Många fördelar jämfört med fossil diesel
Bränslet är något dyrare per liter jämfört med fossil diesel, men när Emma och kollegorna berättar om fördelarna med Neste MY (HVO100) så väljer många det förnybara alternativet iallafall.

– Det är luktfritt och bilarna sotar mindre. Dessutom kommenterar många kunder att deras bilar har börjat gå bättre efter övergången. Underhållskostnaderna är också påvisat lägre när man kör på Neste MY (HVO100). Ur det perspektivet tycker väldigt många att det är värt prisskillnaden.

En aspekt som kunderna måste ta hänsyn till innan de börjar tanka Neste MY (HVO100) är huruvida biltillverkaren har godkänt bränslet i sina modeller. Annars slutar nybilsgarantin att gälla. Men om nybilsgarantin har gått ut går Neste MY (HVO100) tanka i alla dieselfordon.

– På nyare bilmodeller finns märkningen XTL i tanklocket och i instruktionsboken om tillverkaren har godkänt biobränslet. Då är det bara att tanka.

”Glada över att kunna minska det fossila avtrycket”
I Säffle är det inte bara kunderna som fått upp ögonen för biobränslet. OKQ8 har även ett tätt samarbete med kommunen, som tankar Neste MY (HVO100) i alla sina fordon.

– Sedan har många lokala företag också valt det här alternativet. Det är väldigt kul för oss, och de är glada över att vi erbjuder dem ett sätt att minska sina fossila avtryck.

Emma tror att intresset för Neste MY (HVO100) kommer att fortsätta öka i takt med att fler kunder och medlemmar går över till bränslet och berättar om det till sina bekanta. Särskilt populärt är bränslet hos de som bor ute på landsbygden och kör långt i vardagen.

– När du har köpt en dieselbil som du är nöjd med så vill du inte så gärna byta ut den mot en elbil, bara för att köra mer miljövänligt. Då är det här bränslet klockrent, eftersom det minskar både vårt och kundernas klimatavtryck. Vi hjälper dem att ställa om på ett enkelt sätt, genom att bara byta pump när de tankar. Personligen ser jag bara fördelar med det, avslutar Emma.