Därför måste du planera däckbytet extra noga i år

Brist på vinterdäck kan bli en realitet i vinter. Behöver du köpa nya? 
Då kan det vara smart att slå till snabbt, för att få de mest prisvärda modellerna. 
Här är det du bör ha koll på.

På grund av sanktionerna mot Ryssland riskerar många att bli utan nya vinterdäck den kommande säsongen. Detta eftersom en stor del av däcken och råmaterialen produceras i landet. 

”Kimrök är en viktig beståndsdel i våra nordiska friktionsdäck, som innehåller en gummiblandning optimerad för lägre temperaturer. Den produceras också i Ryssland, vilket betyder att däcken som passar vårt klimat kan ta slut snabbare än vanligt i år”, säger Robert Sjöberg, verkstadschef på OKQ8 i Nacka

För att möta efterfrågan beställde han tidigt hem en stor uppsättning av de mest populära vinterdäcken i de vanligaste dimensionerna. Han räknar med att däcken i mellanprisklassen kommer att vara hett eftertraktade.

JUST NU: Rabatt på vinterdäck hos oss. Läs mer här

”Med tanke på läget i ekonomin så kommer de däcken förmodligen att sälja bäst, så om man inte vill köpa de dyraste däcken på marknaden gäller det att vara ute i god tid inför däckskiftet i år”, säger han.

Men hur vet man om det är dags att byta ut sina gamla vinterdäck?

Här är Roberts tips:

Kontrollera däckens datummärkning

På sidan av däcken går det att hitta fyra siffror präntade. De två första siffrorna är veckan däcken tillverkades och de två sista är året. Om dina däck är 7-10 år gamla så är det dags för ett byte.

Är gummit fortfarande flexibelt?

På äldre vinterdäck kan gummit kännas torrt, nästan plastigt. Om det är fallet med dina däck betyder det att gummit har tappat kvaliteterna som gör dem säkra på vintern. Dags att köpa nya, med andra ord!

Mät däckens mönsterdjup

Vinterdäck ska bytas när mönsterdjupet är mindre än 5 millimeter, något du enkelt kan kontrollera själv genom att sticka ner en linjal i mönstret. Vissa däck har även en indikator som visar när mönstret är för slitet. Är mönsterdjupet på gränsen redan innan säsongen? Då kommer du att behöva byta dem mitt i vintern. Det kan vara läge att göra bort det redan på hösten, med andra ord.

Vill du inte byta däcken själv? Låt en bilverkstad hjälpa dig!

Att besöka en bilverkstad för däckskiftet betyder att dina däck monteras av en person som gör samma jobb dagligen. På så sätt kan du försäkra dig om att allt går rätt till.