Därför ska du använda laddbox till elbilen – istället för vägguttaget

Laddar du elbilen direkt i vägguttaget?
Det kan vara lockande, men innebär också risker.
Här är några saker du bör känna till innan du pluggar in kontakten.

ChargeAmp Halo

En dålig idé

Sommaren är här igen, vilket innebär att många elbilsägare kommer att besöka släkt och vänner över hela landet. I avsaknad av laddbox är det lockande att bara koppla in elbilen direkt i ett vanligt vägguttag när resan är avklarad. 

Men det är en dålig idé. Elsäkerhetsverket – myndigheten som arbetar med tekniska säkerhetsfrågor inom elområdet – avråder från att ladda i vanliga vägg- och motorvärmaruttag, då det i värsta fall kan leda till brand. I stället rekommenderar de att alla använder godkända laddboxar till bilarna. Laddboxarna ger också en effektivare och snabbare laddning av elbilen.

 

Ha koll på det här innan du pluggar in bilen:

• Att ladda direkt från ett uttag är långsammare än att använda en godkänd laddbox. Ett eluttag kan teoretiskt endast leverera 2,3 kilowatt, jämfört med en laddbox som kan ge 22 kilowatt – tio gånger så snabb laddning.

Många svenska hus (upp till 85 procent) är 30 år eller äldre, vilket betyder att de ofta har väldigt gamla elanläggningar. Om fastigheten har gamla eller felaktiga kopplingar och kablar kan det innebära varmgång om elbilen laddas direkt i vägguttaget, något som i värsta fall kan leda till en brand.

Vägguttagen som vanligtvis sitter på svenska hus kallas för Schuko-uttag och de är inte anpassade för att ladda elbilar, eftersom belastningen på vägguttaget blir för hög under en lång tid när bilen laddas. Om du ändå måste ladda elbilen ska effekten vara max 8–10 ampere. Säkerställ också att kontrollboxen, som skyddar mot systemfel och gör det möjligt att ställa in laddstyrkan, är upphängd i en krok. Detta för att minska slitaget och försäkra sig om att kabeln inte blir överkörd, eller att fukt tränger in i den.

Använd aldrig förlängningssladd vid laddning, eftersom det kan göra att säkringen inte skyddar. Om sladdarna hamnar på marken kan de dessutom skadas.

 

 

Alternativ till att ladda direkt i vägguttaget

Reser ni ofta till samma plats, en sommarstuga eller släkt och vänner? Då är det smart att installera en laddbox både där och i hemmet. Det finns ett stort utbud av laddboxar på marknaden idag. Vi erbjuder kvalitetssäkrade, svensktillverkade boxar av återvunnen aluminium utrustade med 7,5 m fast kabel och personskyddsbrytare som gör laddningen trygg och effektiv. Vi hjälper också till med rådgivning och installation.

För företagskunden finns en unik helhetslösning som förenklar det praktiska och administrativa kring elbilsladdning.
Ett annat alternativ är att kolla var närmaste supersnabbladdare finns. Just nu bygger vi det som ska bli ett av Sveriges största nätverk av laddare med 150kW effekt, vilket innebär att du kan ladda elbilen full på runt 30 minuter.