Digital polis haffar fler trafikbrottslingar

Med ny teknik kan polisen bötfälla betydligt fler bilister som kör för fort. Nu märks det i statistiken.

Polisen har ett nytt arbetssätt som inneburit att betydligt fler bilister som kör för fort blir av med körkortet. Det handlar om att skippa block och penna för att skriva ut böter och istället använda modernare teknik i form av digitala ordningsböter som automatiskt rapporterar förare och registreringsnummer.

– Vi kan ta långt fler fortkörare på grund av att vi skippat block och penna, berättar Erling Andersson, verksamhetsutvecklare för trafiksäkerhetsfrågor.

Under årets första sex månader fick 20 000 fler bilister böter än under samma period förra året. Erling Andersson poängterar dock att hastigheten generellt har minskat på vägarna beroende på att hastighetsgränserna sänkts.

En trafikpolis i Göteborg som SVT talat med berättar att 20 bilister blev av med körkortet under en tre timmar lång kontroll. Värst var en kvinna som körde 198 km/tim.

 

Coronapandemin har inneburit färre bilar på vägarna, och eventuellt kan det få vissa bilister att köra fortare.

– Vid glesare trafik ökar fortkörningen markant. Det handlar inte om de små fortkörningarna med 10–15 km/tim för fort. Det handlar om mycket höga hastigheter på 50–60 km/tim över tillåten gräns, säger polischef Anders Schääf, till P4 Göteborg.

Transportstyrelsen har tidigare i år bekräftat att antalet indragna körkort ökat. Under första halvåret drogs tio procent fler körkort in än under samma period förra året.

Den största ökningen sett till antal sker i återkallelsekategori 4, väsentlig överträdelse. Det vanligaste exemplet i denna kategori är fortkörning, men det kan också handla om att man inte stannat vid rödljus eller att använda mobilen under körning.

– De hastighetsgränser vi har finns där av en anledning. Genom att bryta mot dem ökar risken för att man ska bli inblandad i en olycka. Att återkalla körkortet är en trafiksäkerhetsåtgärd, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på avdelning körkort på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

 

Text: Vi Bilägare
Foto: AnnaCarin Isaksson