Förstör fågelbajs lacken på din bil?

Snart är 150 miljoner flyttfåglar tillbaka och din bil kommer förstås få sin beskärda del av all denna fågelspillning. Frågan är bara hur länge du kommer låta den sitta kvar?

150 miljoner flyttfåglar är på väg tillbaka!

De var i och för sig ännu fler när de drog. Då, i höstas, uppgick antalet till 450 miljoner. Det var innan för stora hav, för lite mat och för stark motvind tog kål på två tredjedelar av dem. Men 150 miljoner är inte så dåligt det heller.

Eller jo, är man bilägare tycker man nog just det. Särskilt om man multiplicerar den summan med hur många gånger var och en av dem bajsar under sitt Sverigebesök. Och som sagt, sedan blir det bara värre tills de 450 miljoner till antalet drar igen.

Förutom att bajsa får de nämligen ungar när de är här. För att förstå hur mycket 450 miljoner flyttfåglar faktiskt är kan du tänka att det handlar om 90 procent av Sveriges hela fågelbestånd.

Till skillnad från de flesta andra djur omvandlar fåglar ammoniak i sin avföring till urinsyra. Syran har pH-värde 3 vilket är 10.000 gånger mer frätande än exempelvis vägsalt vars pH-värde är 7. Och ju längre du låter fågelbajset sitta kvar på lacken, desto djupare etsar den sig in. 

Fågelbajs fräter på lacken!

Din egen bil kommer förstås också få sin beskärda del av all denna fågelspillning. Frågan är bara hur länge du kommer låta den sitta kvar.

I bara några dagar så att den frätande pastan bara hinner bleka några fläckar i lacken som med lite tur kan poleras bort? Eller i ett par veckor så att det hinner bildas små gropar i lacken som bara en omlackering kan göra något åt? Eller så avlägsnar du spillningen snarast möjligt eftersom du har vårt tvättabonnemang.

Vad du än väljer kan det vara bra att ha i åtanke att ju varmare det är ute, desto snabbare äter sig fågelbajs in i lacken.

Fågelbajs

 

Bajsar fåglarna mer på din bil än på grannarnas?

Enligt en brittisk undersökning påverkar bilars färger fåglars benägenhet att bajsa på dem. Och ska man ta undersökningen på allvar bör du helst köra runt i en grön bil. Av samma anledning bör du också undvika att äga en röd. 

Då bara drygt tusen bilar ingick i undersökningen bör den dock tas med en nypa salt. Och kanske hade resultatet mer att göra med var bilarna stod parkerade än vilken färg de hade. Men frågan måste ändå ställas: Vågar du chansa?

Källor:

https://ornithology.com/red-cars-and-bird-poop/

https://www.businessinsider.com/halfords-study-finds-birds-poop-on-red-cars-the-most-2012

http://www.autoblog.com/2012/06/21/these-car-colors-attract-the-most-bird-poop