Färgerna som skrämmer

Svårt att sälja din gamla bil? Du kanske valde fel färg! En majoritet av svenskarna skulle enligt en Sifo-undersökning välja bort en i övrigt bra bil – om de inte gillade färgen!

Bilauktionsföretaget Kvdbil har gjort en Sifo-undersökning med 1 237 personer om deras inställning till att köpa bil utifrån vilken färg den har.

Över hälften, 53 procent svarade att ”fel” färg skulle kunna hindra dem från att köpa en viss bil. Speciellt känsliga är männen: 58 procent av de manliga svarande uppgav att fel kulör kunde avskräcka dem från att bestämma sig för köp, jämfört med 48 procent av kvinnorna. 

De färger som gör att intressenter drar öronen åt sig är rosa, följt av orange och gul. Bäst chans på andrahandsmarknaden har du om du säljer en ljusgrå, svart, mörkgrå eller blå bil.

- Det är med bilen som med många andra dyra inköp – vill du sälja vidare en vacker dag ska du tänka på att inte göra alltför galna färg- eller mönsterval. Trender kommer och går i bilar som med allt annat, men i slutet av dagen är svensken ganska klassiskt lagd, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

 
 
Från undersökningen:

Topp 5 mest avskräckande bilfärgerna

Rosa 58%
Orange 46%
Gul 42%
Lila 38%
Beige 21%

Topp 5 mest eftertraktade bilfärgerna

Ljusgrå 14%
Mörkgrå 13%
Svart 13%
Blå 12%
Röd 10%

Text: Vi Bilägare