”Jag ger tips på allt från vägval till äventyr”

På OKQ8 i Åsele stannar både lokalbor och de som är på väg till fjälls för att fika, serva bilen, tanka förstås, och kanske byta några ord. Eller för att fråga om äventyr runt hörnet. Säljare Kadi har tipsen.

TUSENKONSTNÄRER.


Med det ordet kan man beskriva säljare Kadi Olofsson och hennes kollegor på OKQ8-stationen i Åsele.

De gräddar bullar, serverar korv, bistår kunder med bil- och släphyra, och servar allmänt med vad det nu kan tänkas behövas hjälp med, som tips om lämpliga produkter, och att bistå med
att byta torkarblad och kolla oljan.

En vanlig dag med morgonpass börjar när det fortfarande är mörkt ute – klockan 05:45. Första uppgiften är att grädda bröd i ugnen och sedan montera frukostmackorna. Samtidigt ska bullarna gräddas, kaffet bryggas och korven läggas på grillen. När stationen slår upp dörrarna 06:30 ska allt vara redo för kunderna som kommer in för att köpa sin frukost.

Kadi och hennes kollegor är välkända ansikten för de som bor på orten. I ett litet samhälle som Åsele blir den enda bemannade stationen en central mötesplats, där lokalbefolkningen också kan utföra andra ärenden utöver att tanka.
– Vi är också postombud, så de kunder som kommer hit för att hämta paket passar på att köpa korv eller godis och kanske småpratar om hur dagen har varit eller om vädret.

Det är en rymlig butik med stort utbud, både för fritid och bil.
– Många köper alla tillbehör till bilen här hos oss.

Kadi har jobbat i butiken sedan 2016, och berättar om den bredd av frågor hon kan få av förbipasserande kunder. Många är på väg upp till fjällen. Då stationen är belägen precis vid riksväg 92 är den lätt att få syn på. Att ge vägbeskrivningar tillhör vardagen.

5 äventyr runt hörnet:
Kadis Åsele-pärlor

Grilla och njut av utsikten vid Vitterhuset
”I byn Östernoret, cirka 12 km utanför Åsele, formar stora stenblock från istiden en grotta. Man går dit längs en vandringsled över Vittermyren. Framme vid Vitterhuset finns en grillplats och uppe på stenblocken är det vacker utsikt över Vispsjön.” 

Mytomspunnen plats på Bergvattenberget 
”Uppe på en bergstopp i byn Sörnoret, cirka 16 km utanför Åsele, ligger en plats som kallas Offerhällan. Den sägs ha varit helig för samerna som använde den som offerplats.
Uppe på toppen finns en grillplats med fantastisk utsikt.”

Naturupplevelse vid Stockholmsgata
”Naturreservatet Stockholmsgata ligger ungefär 50 km söder om Åsele. Kanjonen som bildades här av en isflod för 9 400 år sedan är 1,5 km lång och 40 m djup. Från de tallbevuxna höjderna går en vandringsled ner till kanjonens botten och längs leden finns flera grillplatser.”

Urskogen i Björnlandets nationalpark
”I Åsele lappmark finns en av landets mest värdefulla urskogar. I nationalparken finns vandringsleder och två övernattningskojor. En led slingrar sig upp till Björnbergsutsikten där du kan titta på de uråldriga tallarna från ovan.”

Åk skidor eller vandra i Åsliaområdet
”Drygt två km utanför Åsele finns möjlighet att åka både utför och längd. Området är fint beläget uppe på Bomsjöberget med utsikt över samhället och Ångermanälven. Hit kan man också åka och vandra under sommarhalvåret.”

”Jag uppskattar närheten till all fantastisk natur och att det finns så många aktiviteter” 

– Många passar också på att fråga om vad som händer på vägarna, om det är några vägarbeten som man bör undvika, till exempel. När vi pratar med en kund får vi också reda på värdefull information som vi kan föra vidare till nästa.

Kadi kan också få frågor om helt andra saker, som Apotekets öppettider...
– Vi tar reda på vad vi behöver för att kunna svara. Hon och kollegorna får också ofta frågor om vad man kan göra i trakten. Då kan Kadi dela med sig av sina personliga tips.

Det bästa med jobbet är just att det är så varierande, menar Kadi.
– Allt kan hända under en dag. Särskilt mycket är det under dagarna för Åsele marknad under tredje helgen i juli. Förutom den stora variationen i jobbet och alla möten med kunder värdesätter hon att ha så kul tillsammans med sina kollegor.
– Vi har väldigt bra sammanhållning och vi känner oss också väldigt uppskattade här på vår lilla ort.

Kadi beskriver Åsele som en plats där “alla känner alla” – här känner man sig trygg, menar hon.
– Jag uppskattar närheten till all fantastisk natur och att det finns så många aktiviteter också för barn och unga.
Under lediga vinterdagar tycker Kadi om att ta skotern med familjen till någon plats i Åseles natursköna omgivningar, göra upp eld och grilla.
– Vi har jättefina skoterleder som Åsele skoterklubb sköter om. Det är bara att välja en led som tar en rakt ut i vinteräventyret.