Är frukosten svenskarnas viktigaste mål?

Det brukar sägas att frukosten är dagens viktigaste mål, men hur väl stämmer det egentligen in på den moderna svensken och dennes matvanor? Och hur mycket skiljer sig våra vanor mellan åldrarna och var vi bor?

Enligt Livsmedelsverket bidrar en bra och välbalanserad frukost till ökad koncentrationsförmåga, bättre humör och mer energi.

Forskning visar att personer som inte äter frukost har större risk att drabbas av övervikt eller fetma. Men hur mycket bryr vi oss om dessa insikter egentligen?

Hur ser svenskarnas frukostvanor ut i stort, och är dagens första måltid mer en generationsfråga än någonting annat?

 

En undersökning utförd av branschorganisationen Svenska Ägg visade att 42 procent av alla svenskar tycker att frukosten är dagens viktigaste mål. 8 av 10 svenskar äter frukost varje dag och då framför allt smörgås, yoghurt eller fil och ägg.

Det framkom också att 92 procent av personer över 60 år äter frukost varje dag medan 71 procent av personer under 30 väljer frukosten som dagens första mål. I den senare kategorin uppger 18 procent att de bara äter frukost någon gång ibland eller aldrig.

Frukostvanorna verkar inte skilja sig så mycket åt bland storstadsbor och de som bor på landsbygden. Däremot ser de bakomliggande orsakerna till frukostvalen olika ut. Bland de som bor i storstad är det exempelvis viktigare att det går snabbt än att man håller sig mätt.

Sämst på att äta frukost i Sverige är stockholmarna där bara 80 procent äter mat på morgonen. Bäst i landet är människor bosatta i mellersta Norrland, där äter nästan 90% av de tillfrågade frukost. 

SE ÄVEN: Vårt frukostutbud på OKQ8

En annan undersökning som genomförts av Flora visar att mjölk, ost, skinka, smör och yoghurt är de vanligaste råvarorna i en klassisk frukost, men kaffe toppar överlägset listan. 

Floras undersökning visar också att dagens första mål för många främst består av produkter från djurriket. Trots att det råder konsensus gällande kött- och mejeriprodukters avtryck på vår planet är det få som ifrågasätter sina frukostvanor. 36 procent av de som äter frukost anger att deras generella matvanor påverkats av köttdebatten, medan 78 procent svarar att samma debatt inte påverkat deras frukostvanor. Frukosten är också måltiden som man är minst benägen att ändra sina rutiner kring enligt undersökningen.  

En sista undersökning vid tagit en närmare titt på kommer från Cint på uppdrag av Florida Grapefrukt. Här visar det sig att den vanligaste orsaken till att svenskar hoppar över frukosten är trötthet. 42 procent av de som inte äter frukost svarade att det berodde på att de gick upp för sent.

Andra orsaker till att hoppa frukosten var att många svenskar helt enkelt inte gillar frukost eller att de fokuserar på att få barnen klara för dagis eller skolan. Fem procent uppgav att de bara äter en frukt på morgonen. En procent uppgav också att de hellre sysslar med sociala medier än att äta frukost.