Fusket med mätarställningen ökar

Med hjälp av elektroniska verktyg kan mindre seriösa säljare enkelt manipulera mätarställningen på nyare bilar. Tusentals manipulerade bilar kan finnas till salu just nu och fusket bara ökar.

Manipulerade vägmätarställningar blir allt vanligare på begagnatmarknaden i Sverige – även bland svensksålda bilar. Annonsplatsen Wayke och fordonshistoriktjänsten Carfax konstaterar efter en granskning att fenomenet förekom dubbelt så ofta sommaren 2021 jämfört med samma period året innan. Wayke och Carfax undersökte totalt 290.000 bilar. Av dem hade 1.500, omkring 0,5 procent, felaktiga mätarställningar.

Martin Fransson, vd på Wayke, är oroad över utvecklingen.
– Jag tycker att Transportstyrelsen borde göra den här kollen. Är det någon som borde göra det jobbet så är det väl de, säger han i en intervju med TT.

Transportstyrelsen skriver i ett mail till TT att de ska utreda hur fusket ska stoppas men att det kan ha förslag klara först till sommaren år 2022.

Tidigare förekom mätarfusk främst på begagnade bilar som blivit importerade till Sverige, men nu är de flesta fuskbilarna som upptäcks sålda i Sverige, enligt Wayke.

En bidragande orsak till det kan vara att det blivit enkelt att manipulera moderna bilars vägmätare. Elektroniska mätarjusterare finns att köpa online för några tusenlappar. Med den utrustningen tar det bara några minuter att manipulera siffrorna i odometern.

För en bilköpare är fusket vanligtvis relativt enkelt att upptäcka. Mätarställningen registreras varje gång en bil besiktigas, vilket gör att onormala avvikelser mellan åren kan upptäckas. Tjänster som hemsidan Car.info ger tillgång till all tillgänglig historik om en bil, vilket gör det lätt att få en överblick.

En granskning som Vi Bilägare gjorde för ett år sedan med hjälp av siffror från Car.info visade att det då fanns över 1.800 aktiva bilannonser ute på svenska annonssidor där bilen hade någon typ av avvikelse i mätarställningen, och att över 84.000 bilar kan rulla på vägarna med den typen av avvikelse.

Genomgången visade också att en bilhandlare kan ta över 18.000 kr mer betalt för exempelvis en Volvo V40 från 2012 om vägmätaren står på 10.000 mil i stället för 16.000.

Foto: Simon Hamelius

Text: Vi Bilägare