Hundägare lättar på gasen

En enkät bland brittiska bilägare med hund visar att många känner sig som en bättre förare och upplever mindre stress i trafiken när deras hund finns med i bilen.

Biltillverkaren Seat frågade 2 000 bilägare med hund i Storbritannien om deras körbeteende förändras när de har hunden i bilen. 54 procent svarade att de kör mer försiktigt om husdjuret är med. Närvaron av sin fyrfota vän i fordonet gjorde också att 35 procent upplevde att de kände sig lugnare bakom ratten.

Trots att fördelarna verkar vara många med att ha hunden med på resan var kunskapen om vilka regler som gäller för hund i bil inte de bästa. En tredjedel av de som svarade var osäkra på om det fanns några regler alls kring detta och en femtedel uppgav att de inte kopplar sin hund i bilen. 

I Sverige kan polisen utfärda böter på 1 500 kronor om de upptäcker en bilist med lös hund i bilen. Förutom att det kan svida i plånboken kan också följderna bli katastrofala om hunden inte är sitter fastspänd om bilen skulle krocka. Beräkningar som gjorts av NTF visar att en hund som väger två kg, till exempel en chihuahua, blir en 256 kg tung projektil om krocken sker i 90 kilometer i timmen. En schäfer på drygt 30 kg får en krockvikt på 3 840 kg i samma hastighet. 

Text: Maria Dahlin
Foto: Sofia Bengtsson/Wiseguide