Sveriges polishundar får ny bil

Specialbyggda Volkswagen Amarok ska nu transportera de fyrbenta representanterna i svenska poliskåren.

Även polishundar behöver transportmedel för att ta sig till och från uppdragen. Nu har en ny generation hundtransporter utvecklats för att på bästa sätt tillgodose polishundarnas behov. 

Totalt 300 exemplar av den stora pick-upen Volkswagen Amarok ska anpassas till polisens hundpatruller av företaget Euro-Lans i Backaryd. 

 
− Polisen har krav från Jordbruksverket som vi måste följa. Vi diskuterade både skåpbil och pickup innan valet föll på Amarok, säger Anders Månsson, nationell processledare för hund inom polisen.

Alla bilar har plats för två hundar och följer Jordbruksverkets bestämmelser för att transportera djuren. Hundburarna har separata klimatanläggningar som känner av både temperatur och fukthalt. Sedan anpassas temperaturen i buren efter detta för att vara så jämn som möjligt. Dessutom finns kameror och ljudövervakning, så att föraren har koll på hundarna.

De första sju ombyggda bilarna rullar just nu i trafik. Såhär långt uppges det att den nya modellen klarat sig nästan helt utan skäll. 

Text: Vi Bilägare

Foto: Polisen