Hur mycket kostar det att ladda en elbil?

Elpriset och drivmedelskostnaderna har varit i ropet den senaste tiden. För de som kör eldrivet är debatten dubbelt intressant. Vad kostar det egentligen att ladda sin elbil? Kan det vara dyrare än att köra på bensin eller diesel?

Rekordhöga elpriser och fossila bränslen som också tangerar rekordnivåer. Så har verkligheten sett ut under 2021 och trenden verkar fortsätta in i det nya året.

Vi jobbar dagligen med att förse svenska bilister med det drivmedel de behöver för att klara vardagen, oavsett om det är bensin, diesel eller förnybara alternativ som Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) eller el. De första supersnabbladdarna med en effekt på 150 kW, i vad som ska bli Sveriges största nätverk av laddstationer, har nu öppnat på OKQ8 i Örebro, Kungsbacka, Trelleborg och Upplands Väsby.

Så går det jämföra drivmedelskostnaderna
För de som vill minska sina CO2-utsläpp på vägarna och funderar på att skaffa en elbil kan det vara intressant att jämföra milkostnaderna mellan att köra en el- och en fossildriven bil.
Det går aldrig att jämföra priserna rakt av, då milpriset för en elbil jämfört med en fossildriven bil också hänger på detaljer som inköpskostnad samt service och underhåll av bilen.

För att få en ungefärlig jämförelse när det gäller förbrukning kan man tänka på följande sätt:
En elbil förbrukar i genomsnitt 1,8-2 kWh per mil. En bensinbil i dag förbrukar ungefär 0,58 liter per mil och en dieselbil förbrukar i snitt 0,52 liter per mil.
Skillnaden mellan en elbil och en fossildriven bil är att elbilen går att ladda i hemmet, på jobbet eller på en publik laddare, vilket ger en väldigt blandad kostnadsbild jämfört med en bensin- eller dieselbil, som i princip bara går att tanka på en drivmedelsstation.

Elpriserna kan som vi har sett de senaste månaderna fluktuera väldigt mycket och skilja sig åt beroende på vilken del av Sverige man är bosatt i, därför  är det enklast att räkna på ett snitt.

När det gäller energikostnaden per mil får vi då följande priser:

Kan det vara dyrare att ladda sin elbil än att tanka fossila bränslen?
Ni kanske har sett rubriker om att elbilsladdningen stundvis har varit lika dyr, eller till och med dyrare, än att tanka en fossildriven bil. Det beror förstås på hur stor kapacitet ens elbil har och det rådande elpriset, men i extremfall är det faktiskt sant. Gränsen för när det blir dyrare per mil att köra elbil jämfört med bensinbil går idag vid ett elpris på 3,6 kr/kWh, om man räknar att elbilen förbrukar 1,8kWh/mil och bensinbilen 5,8 liter/mil.

Vid ett elpris på 3,6 kr/kWh blir det billigare att ladda på en supersnabbladdare hos OKQ8 än i hemmet. Om elpriset går över 6,5 kr/kWh ligger milkostnaden för laddning i hemmet långt över både bensin, supersnabbladdning på station och publik normalladdning. Sådana priser är extremt sällsynta. Den 6 december 2021 kostade elen i Stockholm 6,46 kronor/kWh i en timme. Snittpriset för elen i Sverige under 2021 har enligt Energimarknadsbyrån varit runt 40 öre i norr och 80 öre i söder.

 

Här kan du läsa mer om OKQ8s stora satsning på supersnabbladdare!