Klättrande maskin ger fri väg

En svensk uppfinning ska göra slut på trafikstörningar vid vägarbeten. Genom att klättra över räcken kan maskinen göra underhåll utan att vara i vägen.

I dag används så kallade TMA-bilar, med blinkande ljuspilar och påhängd "krockkudde", för att skydda de som jobbar med underhållsarbeten intill vägen. Vid gräsklippning bredvid en motorväg, till exempel, krävs ofta tre sådana följebilar utöver traktorerna som klipper.
- Allt det där slipper man med vår maskin, säger Wiktor Andersson som är vd för Halmstadföretaget EMTW. Maskinen är ett sexhjuligt fordon som kan göra underhåll vid sidan om vägen, utan att störa trafiken.
- Det finns inget fordon i världen som helt själv kan kliva över ett 72 centimeter högt räcke, säger Wiktor Andersson och förklarar vidare:
- Vi kör ut till arbetsområdet, kliver över räcket på 36 sekunder, gör jobbet, kliver tillbaka och kör hem igen. Alltså är vi inte i vägen på vägen och vi undviker köer och olyckor. Vi löser också ett miljöproblem eftersom vi kör med en maskin istället för tio konventionella maskiner. Och det sparar naturligtvis massor av pengar.
Beroende på arbetsuppgift kan olika verktyg monteras på fordonet, till exempel klippare eller plog.

Förmågan att klättra över hinder kommer av de speciella ”benen” som bygger på en uppfinning av konstruktören Arne Henriksson.
- Idén var egentligen: kan man landa en Boeing 747 på hydraulcylindrar så ska man väl kunna kliva över ett räcke, säger han och fortsätter:
- Det var bara det att det inte fanns någon lämplig cylinder. Så jag fick rita en.
Den ihåliga cylindern, som är patenterad i Sverige och USA och väntar på patentbeslut i EU, fungerar som fram-, mitt- och bakvagn, hjulupphängning och fjädring, och med styrning ovanpå cylindern kan varje hjul höjas och sänkas individuellt.
För föraren är det bara att sikta mot vägräcket.
- Allt sker med automatik, säger Arne Henriksson och påpekar att tekniken också kompenserar för lutningar så att föraren sitter plant.
Förhoppningen är att maskinen ska frigöra resurser till andra vägarbeten.
- Vi är absolut inte ute efter att göra förare arbetslösa utan TMA-bilarna kan istället användas för att laga vägar, säger vd:n Wiktor Andersson.
Nästa steg är att testa maskinen ute i trafiken men redan nästa år kan det bli aktuellt med serieproduktion.
Potentialen är stor, menar Wiktor Andersson. Han bedömer att det finns behov av 300 maskiner i Sverige och totalt 60 000 runt om i världen.
- Vi tänker försökta ta en procent av den marknaden varje år, alltså 600 maskiner. Då blir det här ett miljardföretag, säger Wiktor Andersson.


Fakta EMTW

Maskinen som kallas EMTW (Environmental Multi Terrain Wheeler) är sexhjulsdriven och sexhjulsstyrd och kan höja och sänka varje hjul var för sig. Tekniken gör det möjligt att kliva över vägräcken och andra hinder. Fordonet kan utrustas med verktyg för gräsklippning, snöröjning, räckesreparationer och andra arbetsuppgifter. Fordonet är 6,5 meter långt, vikten är 8,5 ton, toppfarten 50 km/tim och priset beräknas till ungefär 5,5 miljoner.

Text & Foto: Fredrik Diits Vikström