Kommer att göra livet smidigare för alla elbilsägare i Sverige

Inom en snar framtid kommer det finnas 800 nya supersnabbladdare med 150 kW effekt på OKQ8-stationer över hela Sverige.

En storsatsning som välkomnas av Karlstadsbon Lars Jonsson.

– Det kommer underlätta väldigt mycket för oss elbilsförare, säger han.
På papperet ser han kanske inte ut som någon typisk elbilsentusiast. Lars Jonsson har varit motorintresserad i hela livet, och har bland annat kört dragracing med motorcykel. Hemma i garaget står även en klassisk amerikansk Plymouth.

Trots sin bakgrund slog han för ett halvår sedan till och skaffade sin första elbil. Ganska snabbt upptäckte han många fördelar.
– Eftersom jag bor i villa så laddar jag alltid bilen på nätterna när det är som billigast. Varje morgon när jag åker hemifrån är bilen därför ”fulltankad”, till skillnad från en fossildriven bil, säger han.

”Kan bli stående en bra stund i nuläget”

Ute på vägarna har omställningen däremot blivit större. Familjen har en sommarstuga uppe i Dalarna. På grund av få laddmöjligheter längs vägen behövs det en del planering för att slippa räckviddsångesten. De laddare som går att hitta har ofta en för låg effekt, vilket gör att stoppen blir längre.

 

– Trots att antalet elbilar har ökat så markant så är laddinfrastrukturen fortfarande väldigt omogen, särskilt ute på landsbygden. Om man stannar någonstans där det bara finns en enda laddare – som dessutom bara har en effekt på 50 kWh – då kan man bli stående en bra stund, säger Lars.

En annan orsak till frustration är betalningen. När stationerna erbjuder vitt skilda priser, och en rad olika betallösningar som ofta är knutna till abonnemang, är det som upplagt för förvirring.
– Man måste vara ganska påläst och intresserad, jämfört med när du tankar vid en bensinpump och använder vilket betalkort som helst. I nuläget har jag flera olika kort liggande i bilen, bara för att kunna ladda på så många platser som möjligt.

Bygger Sveriges största nätverk av supersnabbladdare
Där vill OKQ8 göra skillnad för Sveriges elbilsförare. Redan i december invigs de första nya laddstationerna med 150 kW effekt, som byggs tillsammans med Skellefteå Kraft. De är första delen i vad som blir Sveriges största nätverk av supersnabbladdare. När nätverket är fullt utbyggt kommer det bestå av hela 800 laddare i Sverige.

Eftersom OKQ8:s laddare har en effekt på hela 150 kWh kommer en elbil kunna laddas till 80 procent på 20-30 minuter, beroende på hur många bilar som laddar vid samma laddstolpe samtidigt, på batteriets status och storlek, samt bilens möjlighet att ta emot hög effekt. Laddhybrider kan inte ta emot så höga effekter och kan därför inte laddas med supersnabbladdare. Dessutom kommer priset vara exakt samma i hela nätverket, och vilket betalkort som helst går att använda.

”Blir enklare att hålla koll på kostnaderna”

Lars Jonsson ser fram emot en rejält utbyggd infrastruktur med supersnabbladdare.
– OKQ8:s projekt kommer att göra livet betydligt smidigare för alla elbilsägare. I dagsläget finns det absolut inte tillräckligt med laddare. Tack vare den här satsningen kommer det bli lättare att göra längre resor med sin elbil. Dessutom blir det enklare att hålla koll på kostnaderna, och att betala på ett smidigt sätt.

 

 Vill du veta mer om OKQ8:s supersnabbladdare? Läs här!